Departementschef advaret i januar om it-kaos med nyt register

DATATØRKE: Danske Regioner sendte bekymringsbrev til Sundhedsministeriets departementschef inden overgangen til et nyt landspatientregister. Sundhedsdatastyrelsen undervurderede opgaven, siger direktør Adam Wolf. 

Omlægningen af Landspatientregistret er stødt på problemer, der har forsinket projektet, så Sundhedsdatastyrelsen ikke har kunnet levere data til regionerne siden marts.
Omlægningen af Landspatientregistret er stødt på problemer, der har forsinket projektet, så Sundhedsdatastyrelsen ikke har kunnet levere data til regionerne siden marts.Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Landspatientregisteret har ikke fungeret i ni måneder. 

Det skader blandt andet forskning, kvalitetskontrol i sundhedsvæsenet og i sidste ende patienterne. Og som tiden går bliver problemerne større og større, frygter læger og forskere.

Nu viser det sig, at Danske Regioner allerede inden overgangen til det nye system var så bekymrede, at direktør Adam Wolf sendte en klar advarsel til Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels.

”Vores fornemmelse var, at planlægningen i Sundhedsdatastyrelsen var for optimistisk," siger Adam Wolf om baggrunden for brevet, som Altinget har søgt aktindsigt i. Det er afsendt i januar 2019, kort før de første tre regioner i februar begyndte at indberette i LPR3.

I vores øjne har det fra starten været undervurderet, at det her er et system, der skal virke sammen med regionale systemer og regionale procedurer.

Adam Wolf
Direktør, Danske Regioner

I brevet kritiserer Adam Wolf, at Sundhedsdatastyrelsen ikke forventer at kunne levere data før sommeren 2019:

"Disse meldinger er både bekymrende og utilfredsstillende set i forhold til væsentligheden af de monitoreringer og statistikker, som baserer sig på LPR-data," skriver han.

Siden har forskellige problemer betydet, at Sundhedsdatastyrelsen nu først forventer at kunne levere løbende monitoreringer og data fra Landspatientregisteret i 2. kvartal 2020.

Undervurderet fra starten
Ifølge Adam Wolf har projektet båret præg af mangelfuld forberedelse af den del, der lå efter selve leverancen af det nye it-system.

"Der har været et for stort fokus på at sætte hak ved den rent statslige side af sagen. I vores øjne har det fra starten været undervurderet, at det her er et system, der skal virke sammen med regionale systemer og regionale procedurer," siger han.

0:000:00