Dokumentation: Sådan skal ny kommission granske læreruddannelsen

LÆRERUDDANNELSE: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers åbner op for en femårig læreruddannelse og har nedsat en kommission, der skal undersøge mulighederne. Altinget: uddannelse giver dig overblikket over kommissionens arbejde.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Skal læreruddannelsen laves om til en femårig universitetsuddannelse?

Svaret på det spørgsmål kender vi endnu ikke, men onsdag løftede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) sløret for, at han er villig til at se på, om læreruddannelsen skal se anderledes ud i fremtiden.

Ahlers’ udmelding og efterfølgende nedsættelse af en kommission, der skal granske mulighederne for en mere ”ambitiøs” læreruddannelse, sker i kølvandet på en kritisk evaluering af læreruddannelsen i starten af året. Her lød et af kritikpunkterne, at for mange gennemfører læreruddannelsen ”med en for ringe studieindsats”.

Altinget: uddannelse har nærlæst Ahlers’ opdrag til den ekspertgruppe med Aarhus-professor Simon Calmer Andersen i spidsen, der skal undersøge, hvordan fremtidens læreruddannelse skal se ud. Her følger de vigtigste pointer fra kommissoriet:

Regeringen ønsker at hæve ambitionsniveauet for læreruddannelsen. Det faglige niveau og studieintensiteten skal simpelthen op. Derfor har vi bedt en række dygtige folk om at komme med bud på, hvad fremtiden stiller af krav til læreruddannelsen, og hvordan vi kan få en læreruddannelse på et højt internationalt niveau.

Tommy Ahlers
Uddannelses- og forskningsminister, Venstre

Uni, bachelor eller hybrid
Skal læreruddannelsen fortsat være en professionsuddannelse, eller skal den i fremtiden være en universitetsuddannelse? Eller måske endda en kombination af de to muligheder?

Det er et af de spørgsmål, som ekspertgruppen skal se nærmere på. Her skal man blandt andet se nærmere på mulige kombinationer af de to uddannelsestyper og samtidig se på, hvordan et samarbejde mellem de to uddannelsesinstitutioner kunne fungere.

En ekstra variabel, der skal inkluderes i den ligning, er, hvordan de forskellige uddannelsesmodeller vil have indflydelse på, at der også i fremtiden kan sikres nyuddannet lærerkraft i hele landet.

Kommissionen skal i den forbindelse hente inspiration fra lande som Holland, Tyskland, Canada og New Zealand.

Længden på uddannelsen i spil
Tommy Ahlers lancerede kommissionen ved at åbne op for, at læreruddannelsen i fremtiden kan blive en femårig universitetsuddannelse. Derfor har professorerne fået til opgave at se på fordele og ulemper ved den løsning.

0:000:00