Energiprofessor: "Et klimaråd skal være kritisk. Ellers er det jo ligegyldigt"

INTERVIEW: Nogle få embedsmænd og stærke lobbyorganisationer styrer mere og mere retningen for energipolitikken. Derfor er fyringen af Peter Birch Sørensen ekstra bekymrende, for der er brug for uafhængig kritik, mener energiprofessor Brian Vad Mathiesen.

Klimarådets nu tidligere formand Peter Birch Sørensen sammen med de øvrige rådsmedlemmer, da de i maj i år fremlagde dette års hovedrapport, hvor der blev sat kritisk lys på det store danske brug af biomasse i energisektoren. 
Klimarådets nu tidligere formand Peter Birch Sørensen sammen med de øvrige rådsmedlemmer, da de i maj i år fremlagde dette års hovedrapport, hvor der blev sat kritisk lys på det store danske brug af biomasse i energisektoren. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

I en tid, hvor Finansministeriet suger alle vigtige beslutninger til sig, og hvor lobbyorganisationer bliver stærkere og stærkere, er der god grund til at have uafhængige stemmer, der er faglig respekt omkring.

Fakta

KLIMARÅDET

"Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver om, hvordan omstillingen til et lavemissionssamfund kan ske på en omkostningseffektiv måde, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholde velfærd og udvikling."

- Klimarådets formand udpeges for en fireårig periode af den siddende regering.
- Den nuværende formands periode udløber med udgangen af november 2018. Peter Birch Sørensen blev udpeget i december 2014 og tiltrådte i januar 2015. Regeringen kan efter reglerne genudpege formanden én gang, men det har regeringen ikke ønsket her.
- Rådets øvrige medlemmer udpeges ligeledes for en fireårig periode. De nuværende øvrige rådsmedlemmers periode udløber med udgangen af februar 2019. 

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Derfor er regeringens beslutning om ikke at lade Peter Birch Sørensen fortsætte som formand for Klimarådet ekstra bekymrende. 

Det mener energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

Han mener, regeringens beslutning umiddelbart så ukontroversiel ud, men den efterfølgende debat har vist et andet billede. Den har vist en tydelig politisk irritation over Klimarådets analyser, over tidspunktet, regeringen blev informeret om rådets arbejde på, og over, hvem der for fire år siden nedsatte det. 

Det bekymrer mig. Der er en stor faglig respekt omkring Peter Birch Sørensen, og han er revet ud af ligningen efter at have brugt sin faglighed.

Brian Vad Mathiesen
Energiprofessor, Aalborg Universitet

"Det bekymrer mig. Der er en stor faglig respekt omkring Peter Birch Sørensen, og han er revet ud af ligningen efter at have brugt sin faglighed," siger Brian Vad Mathiesen og fortsætter:

"Et klimaråds opgave er at komme med kritik og feedback af den førte politik. Ellers er det jo ligegyldigt. Så kan man lige så godt nedlægge det. Det kan jeg så forstå, at det er der også nogle, der ønsker."

Embedsmænd og lobbyister styrer retningen
Brian Vad peger på, at det danske energieventyr står på ryggen af kritisk debat om alle beslutninger. Og at der især er brug for den kritiske debat nu, hvor store og dyre beslutninger om at redesigne Danmark til et lavemissionssamfund skal tages.

Han ser derfor med bekymring på, at der er i disse år er nogle ganske få embedsmænd, der får mere og mere indflydelse på energiområdet. Og at der oveni er en tendens til, at en række lobbyorganisationer er blevet meget magtfulde.

"I den situation har vi som land brug for, at der er nogle uafhængige stemmer, der er respekt omkring," siger han og fortsætter:









0:000:00