EU til Danmark: I kan godt inddrive studiegæld

SU: EU-Kommissionen gør klart, at Danmark kan bruge EU-reglerne til at gå efter udenlandske studerende, der er løbet fra deres danske SU-gæld.

Danmark kan godt indhente ubetalt SU-gæld fra udenlandske studerende, slår EU-Kommissionen fast i et brev til danske medlemmer af Europa-Parlamentet.
Danmark kan godt indhente ubetalt SU-gæld fra udenlandske studerende, slår EU-Kommissionen fast i et brev til danske medlemmer af Europa-Parlamentet.Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Rikke AlbrechtsenAmalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Det står Danmark frit for at bruge EU’s regler til at inddrive de flere hundrede millioner kroner, som EU-borgere skylder den danske statskasse i misligholdte SU-lån.

Sådan lyder vurderingen fra EU-Kommissionen i et svar til danske EU-parlamentarikere. Både Jens Rohde (R), Christel Schaldemose (S), Ole Christensen (S) og Bendt Bendtsen (K) har bedt om at få udlagt teksten, efter der tidligere på året blev sået tvivl om, hvorvidt der fandtes værktøjer i EU-kassen til at gå efter udenlandske studerende, der er rejst fra deres studiegæld.

I svaret understreger Kommissionen, at selvom studielån ikke er omfattet af de regler, der ellers gælder for inddrivelse af ubetalte skatter og afgifter på tværs af grænserne, så er det muligt for Danmark at gå civilrettens vej.

"Fordringer vedrørende tilbagebetaling af studielån kan betragtes som civilretlige fordringer, og de kan som sådanne forfølges i hele EU ved hjælp af instrumenterne for samarbejde på det civil- og handelsretlige område," lyder det i Kommissionens svar.

Opsigtsvækkende udmelding
Det overrasker lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen. Han understreger, at de civilretlige regler normalt ikke bruges mellem en borger og staten.

"Den almindelige opfattelse har indtil nu været, at SU-lån ikke var at betragte som et civilretligt krav og dermed ikke omfattet af den her forordning. Nu kommer Kommissionen så frem til det modsatte resultat," siger lektoren og fortsætter:

"Kommissionen er jo absolut ganske forstandige og kyndige folk. Men det er dog alligevel lidt opsigtsvækkende, at de som de eneste indtil nu er nået frem til den konklusion, mens alle andre er nået frem til det modsatte."

Håbløst at sidde på hænderne
Spørgsmålene til Kommissionen kom, efter DR i september afslørede, at 40 procent af de lån, som studerende fra andre lande burde afdrage på lige nu, ikke bliver tilbagebetalt.

I den efterfølgende debat kunne det fremstå som om studiegæld slet ikke kunne inddrives på tværs af grænser, fordi sådanne lån ikke er omfattet af de EU-regler, der pålægger andre lande at hjælpe med at få inddraget manglende skattebetalinger eller anden gæld til det offentlige. 

0:000:00