Finanslov: Regeringen øremærker 750 millioner til grøn forskning

EN PROCENT: I regeringens finanslovsforslag forbliver det offentlige forskningsbudget på én procent af BNP, som flere ordførere har advaret mod. Oveni kommer der 750 øremærkede millioner til grøn forskning.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I regeringens finanslovsforslag for 2021 er der lagt op til et mindre forskningsbudget end var tilfældet i 2020. Regeringen foreslår nemlig et forskningsbudget på en procent af BNP som det også har været i tidligere år.

Regeringen foreslår et samlet offentligt forskningsbuget på 23,5 milliarder kroner for 2021, heraf en forskningsreserve på 1,5 milliarder kroner, som partierne skal forhandle som den første delaftale af finansloven. I 2020 var forskningsreserven på 1,9 milliarder kroner. I 2020 var det samlede offentlige forskningsbudget på 23,8 milliarder kroner.

Udover forskningsreserven vil regeringen også lade folketingets partier forhandle om 750 millioner, der ifølge forslaget skal målrettes grøn forskning.

"Hertil kommer, at regeringen fra reserven til genstart af dansk økonomi samt særlige udfordringer afledt af covid-19 prioriterer yderligere 750 millioner i 2021 til grøn forskning," står der i et brudstykke af forslaget, Altinget har set.

Advarsler mod at lade midler falde
Flere af Folketingets forskningsordførere har opfordret regeringen til at lade forskningsbudgettet fylde mere end en procent af BNP i år.

"Det er helt klart et problem, at det ser ud til, der kan være et fald i forskningsmidlerne. Vi står lige nu i en situation, hvor det åbenlyst er vigtigt at investere i forskning i grøn omstilling," sagde Enhedslistens forskningsordfører midt i august om udsigten til, at regeringen ville fastholde forskningsbudgettet på én procent af BNP.

"Det er et stort problem, fordi det vil føre til en nedskæring i forskningsmidlerne. Det dummeste man kan gøre lige nu er at skære i niveauet af forskning," sagde Stinus Lindgreen fra Radikale.

Også fra den anden side af Folketingets midtergang var der advarsler.

"Det er åbenlyst, at det er tudetosset at give forskningsbudgettet et hop ned nu, i den tid, vi står i," sagde Jens Henrik Thulesen Dahl.

0:000:00