Finanslovsudspil: Besparelser afskaffes, flere grønne forskningsmidler, taxameterløft kan blive joker

OVERBLIK: Det upopulære omprioriteringsbidrag på uddannelse afskaffes, forskningsreserven er vokset og opprioriterer grøn forskning, mens taxameterløftet kan gå hen at blive en joker under forhandlingerne.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har meldt ud, hvordan hun gerne vil fordele en milliard kroner til grøn forskning under forskningsreserven.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har meldt ud, hvordan hun gerne vil fordele en milliard kroner til grøn forskning under forskningsreserven.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Henrik Moltke

Regeringens finanslovsudspil for 2020 indeholder få store overraskelser på forskningsområdet. Det lå på forhånd fast, at regeringen ville fjerne det upopulære omprioriteringsbidrag på uddannelser. Men udspillet indeholder også et væsentligt fikspunkt forud for forhandlingerne om forskningsreserven, nemlig at denne er vokset fra 1.394 milliarder kroner sidste år til 1.925 milliarder i år.  

Derudover har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen meldt ud, hvordan hun vil fordele den på forhånd meget omtalte grønne milliard, som tages fra den samlede reserve på 1.925 milliarder kroner.:

-       Danmarks Innovationsfond får 630 mio. til nye grønne initiativer

-       Den Frie Forskningsfond får 260 mio. (ud over de frie midler, som ministeren foreslår holdt på samme niveau, hvilket i 2019 var 77 mio.)

-       DMI og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) får 40 mio.

-       De miljøteknologiske og grønne udviklings- og demonstrationsprogrammer (MUDP og GUDP) får 70 mio.  

Samlet fastholdes investeringerne i offentlig forskning på en procent af BNP. Det mener Radikales forskningsordfører Stinus Lindgreen ikke er godt nok:

”Der er gode takter i udspillet, og vi deler målet om at investere massivt i grøn forskning. Men det er uambitiøst, at Socialdemokratiet ikke kommer med nye penge til området. Så sker det på bekostning af al anden forskning, og det er dumt” siger Lindgreen.

Besparelser på humaniora og samfundsfag
Som Altinget tidligere har beskrevet, har det såkaldte taxameterløft på humaniora og samfundsfag længe været omgærdet af usikkerhed. Finanslovsudspillet bekræfter, at taxameterløftet ikke videreføres, hvilket betyder, at universiteterne skal spare 290 millioner kroner, hvis ikke der findes en løsning under finanslovsforhandlingerne.

0:000:00