Folketinget godkender 100 millioner ekstra til corona-forskning

CORONA: Folketingets finansudvalg har godkendt en ny særbevilling til coronaforskning. Denne gang kan penge også gå til udviklingsprojekter i små og mellemstore virksomheder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I alt 150 millioner kroner er nu blevet uddelt fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til forskningsprojekter, der skal forbedre indsatsen mod coronavirus nu og i fremtiden.

Uddelingen af de 100 ekstra millioner blev godkendt i Finansudvalget i fredags.
Pengene skal uddeles på tre måder. Nogle går direkte til nogle af de projekter, som ikke modtog støtte i den første særuddeling af midler til coronaforskning i marts.

De resterende midler overføres til Danmarks Frie Forskningsfond og Danmarks Innovationsfond.

"Forskning er afgørende i kampen mod coronavirus. Derfor glæder det mig, at samtlige partier i Folketinget bakker op om at give flere penge, så vi kan få sat gang i nogle forskningsprojekter, der hurtigt kan skabe resultater," siger Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Vi står i en helt ekstraordinær situation i Danmark og resten af verden. Derfor er det også vigtigt, at vi handler hurtigt.

Ane Halsboe-Jørgensen
Uddannelses- og Forskningsminister

Det er nyt, at der også gives midler til Innovationsfonden. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet skal 62 af de 100 nye millioner kroner gå til udviklingsprojekter i små og mellemstore virksomheder og nye forskningsprojelter.

Ti nye projekter
Samtidig offentliggjorde Uddannelses- og Forskningministeriet en liste over ti forskningsprojekter, som får del i de nye midler. Du kan se en oversigt her.

"Vi står i en helt ekstraordinær situation i Danmark og resten af verden. Derfor er det også vigtigt, at vi handler hurtigt. Jeg er meget tilfreds med, at vi kan yde et særligt tilskud til forskningsprojekterne, så de kan komme i gang med det samme. Dermed kan værdifulde forskningsresultater komme os alle til gavn hurtigst muligt," siger Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

Både offentlige og private fonde har givet store pengebeløb til forskning relateret til coronavirus. Uddannelses- og Forskningsministeriet anslår, at der er givet tilsagn om op mod 350 millioner kroner til forskning og udvikling i forbindelse med coronakrisen.

0:000:00