Forskere bag centralt klimapolitisk redskab står til fyring

NEDSKÆRINGER: Forskerholdet bag model, der kan regne på klimaeffekten af konkrete politiske initiativer, står til halvering på grund af fyringer. Dermed risikerer politikerne dårligere rådgivning, mener gruppens leder.

DTU's institut DTU Management har lagt op til at fyre mere end 20 medarbejdere. Det kommer til at gå udover de klimamodeller, der kan vurdere effektens politikernes klimatiltag.
DTU's institut DTU Management har lagt op til at fyre mere end 20 medarbejdere. Det kommer til at gå udover de klimamodeller, der kan vurdere effektens politikernes klimatiltag.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

En DTU-forskergruppe, der har udviklet en energi og klimamodel til blandt andet at hjælpe politikere med at forstå de klimamæssige konsekvenser af deres tiltag, ser ud til at miste halvdelen af de fastansatte på grund af en stor fyringsrunde. 

Det betyder reelt, at gruppen bliver halveret, da ph.d.erne og postdocerne er bundet op på de fastansatte forskere.

Dermed får politikerne dårligere rådgivning og mindre opdateret viden om klimaeffekterne af deres politik, lyder det fra gruppens leder, Kenneth Karlsson, der også selv står til at blive fyret.

“Hvis vores modeller skal bruges til at rådgive politikere og beslutningstagere, skal de være helt opdaterede, og hver eneste gang vi opdager en fejl, skal den rettes. Det kan ikke lade sig gøre, hvis halvdelen af gruppen skæres væk. Man kan stadig forske i modeller, men den anvendte del forsvinder,” siger Kenneth Karlsson. 

Hvis vores modeller skal bruges til at rådgive politikere og beslutningstagere, skal de være helt opdaterede, og hver eneste gang vi opdager en fejl, skal den rettes. Det kan ikke lade sig gøre, hvis halvdelen af gruppen skæres væk. Man kan stadig forske i modeller, men den anvendte del forsvinder.

Kenneth Karlsson
Leder af forskergruppen System Analysis Sustainability på DTU

Klimaområdet fylder meget i regeringsforhandlingerne, hvor S-formand Mette Frederiksen er kongelig undersøger.

Her ville klimamodellen eksempelvis kunne vurdere, om de kommende klimainitiativer reelt imødekommer de røde partiers mål om at skære CO2-udslippet med 70 procent i 2030.

Vigtig med uvildig forskning  
Modellen var også en del af klimadebatten i valgkampen, fordi flere medier brugte den til at vurdere, hvor langt partiernes konkrete politiske forslag rakte, når det kommer til Paris-aftalen, der skal sikre, at den globale temperaturstigning holder sig under 1.5 grader.  

{{toplink}}

Rasmus Nordqvist, der er Alternativets politiske ordfører, vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men han kalder det problematisk, at der bliver skåret i forskningen.  

0:000:00