Forskningsminister: Ingen garanti for en erhvervsklynge i hver region

DECENTRAL: Venstre er nervøse for, at hovedkvartererne for de kommende erhvervsklynger ikke fordeles ligeligt landet over. Minister kan ikke garantere, at de placeres i alle regioner.

Andreas Wind

De kommende erhvervsklynger skal komme alle dele af landet til gode. Det er en bred politisk ambition på Christiansborg.

Erhvervsklyngerne er et netværk mellem små og mellemstore virksomheder og vidensinstitutioner inden for en række områder, hvor Danmark vurderes at have en styrkeposition.

Venstre frygter dog, at det alligevel kan ende med, at de i alt 12 erhvervsklyngers hovedkvarterer kommer til at klumpe sig sammen omkring de større byer. De vil vil vide, hvordan regeringen sikrer, at fordelingen bliver ligelig.

Derfor havde Ulla Tørnæs (V) og Anni Matthiesen (V) kaldt uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd onsdag.

Her kunne forskningsministeren forsikre de bekymrede venstrepolitikkere om, at regeringen gør, hvad den kan for at opfylde den politiske ambition om geografisk spredning.

'Det er en ommer'
Tilbage i juni var Halsboe-Jørgensen og Kollerup ude efter ansøgningsfristen for de nye erhvervsklynger og kalde situationen for en ’ommer’, da der tegnede sig et billede af, at for mange klynger var forankret i hovedstadsområdet.

Det er dog ifølge Halsboe-Jørgensen begrænset, hvad hun kan gøre for at sikre, at klyngehovedkvartererne får den ønskede spredning. Hun har nemlig ikke indflydelse på de enkelte klyngers placering:

”Jeg kommer ikke til at garantere, at der kommer et hovedsæde i hver region,” sagde ministeren på samrådet.

Hun nævnte i stedet muligheden for at trække stikket på hele processen, hvis regeringen ikke er tilfredse med det samlede billede:









0:000:00