Forskningsreserve delt i to: Ligestillingsprogram splitter ordførere

RESERVE: Aftalen om årets uddeling af over tre milliarder kroner til forskning inkluderer færre midler til fri forskning sammenlignet med sidste år. For første gang er aftalen delt i to. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er særdeles tilfreds med den aftale om fordelingen af forskningsreserven, hun kunne præsentere fredag.

Aftalen fordeler tre milliarder kroner, som blandt andet kommer fra provenuet fra førtidspensionsreformen i 2012.

I år blev pengene særligt givet med et grøn islæt, helt i tråd med den grønne forskningsstrategi, regeringen lagde frem tidligere på året.

"Jeg er tilfreds med aftalen. Partierne har haft forskellige ting, der var vigtigst for dem. For regeringen er det vigtigt, at vi sætter en politisk retning for den grønne omstilling og for fremtidens arbejdspladser," siger Ane Halsboe-Jørgensen og fortsætter:

Fakta
Fakta om fordeling af forskningsreserven:
Regeringen og partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Frie Grønne er enige om at udmønte 2.857,3 mio. kr. til forskning og innovation i 2021. Hertil kommer 300 millioner fra Innovationsfonden.


Grønne forskningsinitiativer
  • 2.102,8 mio. kr. udmøntes til ambitiøse og grønne forskningsinitiativer i 2021
  • Under Danmarks Innovationsfond afsættes i alt 1.169,0 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationsprojekter – herunder 700 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationspart-nerskaber og 469,0 mio. kr. til grøn forskning, teknologiudvikling og innovation
  • Under Danmarks Frie Forskningsfond afsættes 312,9 mio. kr. med henblik på, at fonden gennem konkurrenceudsatte opslag kan uddele midler til den grønne, frie, nysgerrighedsdrevne forskning i Danmark.
  • Der afsættes i alt 511 mio. kr. til de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer samt 39,3 mio. kr. til styrket grøn forskning på landbrugsområdet.
  • Der afsættes 50,0 mio. kr. i 2021 og 60,0 mio. kr. i 2022 og 2023 til delfinansiering af et nyt forskningsskib DANA med de nødvendige kapaciteter til at løse opgaver i Arktis.
  • Der afsættes 10,6 mio. kr. til grønt internationalt forskningssamarbejde og styrket monitorering af grøn forskning
- Fakta fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

"Det gør vi blandt andet med en stærk Innovationsfond og oprettelsen af nye grønne partnerskaber, der skal søges af både forskere og virksomheder. Og vi sørger for, at den viden vi forsker i, kommer ud at virke - både med hensyn til den grønne omstilling og med hensyn til vækst og arbejdspladser."

"Det er tosset"
Et af de største stridspunkter i løbet af forhandlingerne var balancen mellem den frie og den strategiske forskning, som bliver finansieret af henholdsvis Innovationsfonden og Danmarks Frie Forskningsfond.

I år endte det med, at Danmarks Frie Forskningsfond fik lidt færre penge at uddele end sidste år, hvilket ærgrer flere af regeringens støttepartier:

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg gerne havde set, at vi beholdt niveauet for sidste år. Men det var der ikke politisk opbakning til, selvom vi kæmpede til sidste blodsdråbe sammen med Enhedslisten. I forhold til regeringens første udspil er vi kommet rigtig langt, og på den måde er jeg godt tilfreds," siger Radikales forskningsordfører, Stinus Lindgreen.

{{toplink}}

0:000:00