Fra fond til forsker: 28 talenter skal gøre nye opdagelser i udlandet

FONDE: 28 postdocs skal til udlandet for at forske. Danmarks Frie Forskningsfond håber, at deres investering skaber nybrud i dansk forskning.

Tre af 28 unge forskere skal til Australien, hvor de kan se frem til postdocs inden for vedvarende energi og udvikling af biomaterialer.
Tre af 28 unge forskere skal til Australien, hvor de kan se frem til postdocs inden for vedvarende energi og udvikling af biomaterialer.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix Ritzau
Frederik Lange

Dansk forskning skal nå nye højder.

Derfor sender Danmarks Frie Forskningsfond nu 41 millioner kroner efter 28 danske forskerspirer og deres originale ideer.

De unge forskere skal gennem internationale forskningssamarbejder gøde jorden for danske nybrud i forskningen.

Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelsesformand, Peter Munk Christiansen, understreger i en pressemeddelelse, at det er vigtigt, at alle videnskabelige områder udvikles i samarbejde med internationale elitemiljøer.

"På den måde kickstartes lovende projekter, og det gavner ikke bare forskerne selv, men giver også nyt liv til dansk forskning og konturen af, hvilke store forskningstemaer vi kan forvente fremover,” siger han.

Vedvarende energi i Australien
Forskerne søger for en stor dels vedkommende mod USA og England. Lande som Holland, Frankrig og Tyskland trækker også i talenterne.

Tre ud af forskerflokkens 28 udvalgte pakker dog kufferten og flyver den lange vej til Australien, hvor der venter dem postdocs inden for vedvarende energi og udvikling af biomaterialer.

En af de tre er Kasper Trans Møller fra Aarhus Universitet, der skal forsøge at løse gåden om opbevaring af grøn energi fra sol og vind.

Hver af de unge talenter skal tilbringe op mod to år i udlandet.

0:000:00