Fra fond til forsker: 50 millioner om året skal udbrede datalogi i forskningen

FONDE: Villum Fonden vil fremme forskning med det ene ben i datalogi, Novo Nordisk vil styrke naturvidenskabelige projekter for børn og unge, og læger på Rigshospitalet vil undgå at genere spædbørn, når de tjekkes for øjensygdom.

'Big data' kommer til at hjælpe mange forskningsområder, herunder sundhed, samfundsvidenskab og humaniora, mener Villum Fonden. 
'Big data' kommer til at hjælpe mange forskningsområder, herunder sundhed, samfundsvidenskab og humaniora, mener Villum Fonden. Foto: Kacper Pempel / Reuters / Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov

Mange spændende gennembrud i forskning sker i grænseflader imellem discipliner. Derfor vil Villum Fonden fremme den tværfaglige forskning. Og det er særligt faget datalogi, de vil udbrede.

"Digitalisering, kunstig intelligens og big data kalder på tværfaglige samarbejder, der kombinerer ekspertise inden for datalogi med andre fagområder som for eksempel teknisk videnskab, naturvidenskab og også gerne humaniora og samfundsvidenskab. Det er i samarbejdet og grænsefladen, at der skabes ny viden," siger forskningsdirektør Thomas Bjørnholm.

Programmet 'Villum Synergy' støtter tværfaglige samarbejde på to niveauer. For det første kan forskere søge mindre pilotbevillinger på to-tre millioner kroner til nye toårige samarbejder, der er i den tidligste testfase. Derudover kan etablerede og modne samarbejder søge større bevillinger på 10-20 millioner kroner til forskningsprojekter, der løber over tre-fem år.

Programmet åbner for ansøgninger 20. juni 2019.

Telescreening af øjensygdomme hos tidligt fødte
Et ny forskningsprojekt på Rigshospitalet skal undersøge, om telescreening af øjensygdommen ROP hos tidligt fødte kan styrke kvaliteten af undersøgelsen og minimere den stress, barnet udsættes for gennem undersøgelsen. 

Det er forsker og øjenlæger Carina Slidsborg, der har modtaget bevillingen på 3,5 millioner kroner fra Velux Fonden.

"Forskning viser, at undersøgelsen, som den er lige nu, er en byrde for børnene. Vi kan se, at de har et øget stressrespons og får systemiske påvirkninger, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå," fortæller Carina Slidsborg.

Øjensygdommen ROP (Retinopathy of Prematurity) kan føre til blindhed og ses oftest hos børn født før uge 32. Den nuværende undersøgelse foretages med en stav, som øjenlægen bruger til at trykke ind på barnets øjeæble for at kunne se forandringerne på de yderste dele af nethinden. 

Carina Slidsborg peger også på, at telescreening vil kunne mindske risikoen for fejlvurderinger:

0:000:00