Fra fond til forsker: Carlsbergfondet har uddelt trecifret millionbeløb

FONDE: Denne uges fondsmidler er blandt andet gået til astrofysik, hvor Carlsbergfondet har tildelt 4,5 millioner til forskning, der giver indblik i eksplosionsmekanismer. Der er ligeledes tildelt penge til forebyggelse af drukneulykker.

Carlsbergfondet har uddelt et trecifret millionbeløb til forskning. Heraf 4,5 millioner kroner til forskning i supernovaeksplosioner og -kollisioner. 
Carlsbergfondet har uddelt et trecifret millionbeløb til forskning. Heraf 4,5 millioner kroner til forskning i supernovaeksplosioner og -kollisioner. Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Fra fond til forsker begynder i denne uge med et kig tilbage. Hele 224 forskere har modtaget penge fra Carlsbergfondet, som i slutningen af november uddelte i alt 168.557.325 kroner.

Pengene fordeler sig ved, at godt 90 millioner kroner går til naturvidenskabelig forskning, 13 millioner kroner går til tværvidenskabelig forskning, og 65 millioner kroner er tildelt til aktiviteter inden for humaniora og samfundsvidenskab.

En af modtagerne er Irene Tamborra, associate professor hos Niels Bohrs Internationale Akademi. Hun har modtaget Carlsberg Foundation Distinguished Associate Professor Fellowship på 4,5 millioner kroner.

Bevillingen vil hun bruge til at forstå den vigtige rolle, neutrinoer spiller ved supernovaeksplosioner og -kollisioner. Neutrinoer spiller centrale roller både i selve eksplosionsmekanismerne og i vores muligheder for at observere processer dybt inde i de astrofysiske objekter.

Irene Tamborra vil desuden bruge forskningsbevillingen til at ansætte to postdocs og en ph.d.-studerende samt til at foretage tunge beregninger på supercomputere.

Læs, hvordan midlerne er fordelt, og hvem der har modtaget støtte, her.

Drukneulykker kan forebygges
Trygfonden har tilddelt knap en million til Thomas B. Moeslund, professor ved Medieteknologi på Aalborg Universitet, til at forebygge drukneulykker i havne med kameraovervågning. Det skriver Politiken.

Mellem 2001 og 2015 er 222 personer druknet i havne i Danmark. Ofte er der tale om soloulykker, som sker om natten uden vidner, der kan hjælpe. Overvågning via kamera, som personale holder øje med, er debatteret som en mulig løsning, men denne er meget omkostningstung.

To studerende har lavet et pilotprojekt, hvor tre kameraer sender et live feed til Nordjyllands Beredskab. Ideen er at benytte billedanalytisk software, der advarer en operatør, hvis noget usædvanligt sker og skal alarmere beredskabet, hvis en person falder i vandet.









0:000:00