Fra fond til forsker: Danmarks Frie Forskningsfond afsætter én milliard til risikovillig forskning

FONDE: I denne uges fra fond til forsker skal vi forbi en milliondonnation fra Kræftens Bekæmpelse, én milliard kroner til risikovillig forskning fra Danmarks Frie Forskningsfond samt Albanifondens støtte til forskning i demens. 

I denne uges udgave af Fra fond til forsker skal vi blandt andet forbi en donation til forskning i de sociale konsekvenser af demens.
I denne uges udgave af Fra fond til forsker skal vi blandt andet forbi en donation til forskning i de sociale konsekvenser af demens.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg

Vi lægger ud med en nyhed fra Danmarks Frie Forskningsfond, der har afsat én milliard kroner til risikovillig forskning. Det skriver fonden i en pressemeddelelse

Med risikovillig forskning menes der forskningsidéer af højeste internationale kvalitet med potentiale for banebrydende løsninger. Forskerne vil modtage bevillinger på cirka tre millioner kroner i gennemsnit til at teste "excellente" forskningsidéer.

"Forskere er samfundets seismografer. De er blandt de første til at stille nye spørgsmål til os selv og til verden omkring os. Fonden uddeler små og mellemstore bevillinger, der giver mulighed for risikovillig forskningsfinansiering og skaber rum til at afprøve nye forskningsspørgsmål eller forfølge nye spor. Nogle projekter giver bud på samfundsløsningerne her og nu, andre bliver inputs til forskning og udvikling om fem, ti og 20 år," siger bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen.

80,6 millioner kroner til kræftforskning
Den næste bevilling kommer fra Kræftens Bekæmpelse, der har uddelt 80,6 millioner kroner til 49 forskningsprojekter. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

Uddelingen er ekstraordinær stor i år, hvilket skyldes de cirka 7,5 millioner kroner, som danskerne har doneret til Kræftens Bekæmpelse. Derfor har Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg kunnet uddele penge til 15 projekter mere end sidste år.

Ét af projekterne tilhører professor Claus Lindbjerg Andersen fra Aarhus Universitetshospital, der har modtaget et af de største beløb på 3,9 millioner kroner.

Med sit forskningsprojekt ønsker Claus Lindbjerg Andersen at undersøge, om man ved hjælp af en blodprøve kan skabe et bedre opfølgningsprogram efter tarmkræft, hvilket kan helbrede flere af de patienter, der oplever et tilbagefald af kræft. 

Demens og social deltagelse
De mange tusinde danskere, der lider af demens, og deres pårørende kan potentielt få glæde af et nyt forskningsprojekt, som Hanne Peoples fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskolen står bag. 

Albanifonden har nemlig bevilliget 500.000 kroner til Hanne Peoples forskningsprojekt, der sætter fokus på, hvordan mennesker med demens og deres pårørende kan få et bedre liv gennem social deltagelse. 

0:000:00