Fra fond til forsker: En uge i klimaets tegn

FONDE: Sidste uge bød på bevillinger for næsten 250 millioner kroner til forskere rundt om i landet. Modtagerne beskæftiger sig med alt fra sugardating og minoriteter til plastik i verdenshavene og brystkræft.

Et tværfagligt forskningscenter på Aalborg Universitet har modtaget 20 mio. kr. til forskning i plastforureningen i verdenshavene.
Et tværfagligt forskningscenter på Aalborg Universitet har modtaget 20 mio. kr. til forskning i plastforureningen i verdenshavene.Foto: Rafiq Maqbool/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Den helt store begivenhed i fondsmiljøet i sidste uge var uddelingen af Sapere Aude-midlerne på 192 millioner kroner fra Danmarks Fri Forskningsfond.

Millionerne går til 34 yngre forskningsledere, der blandt andet forsker i behandling af brystkræft, antibiotikaresistens og blodpropper i hjertet. Listen med alle 34 honorerede forskere kan findes her.

Ugen har imidlertid også budt på støtte til tre forskellige miljø- og klimaprojekter.

Slut med forurenede have
Det er ikke nogen nyhed, at havene er fyldt med plastik i form af både efterladte fiskenet og plastikposer.

Nyt er til gengæld forskningscentret Marineplastic, der åbner i begyndelsen af 2019 og netop har modtaget 20 millioner kroner fra Velux Fonden.

Centret kommer til at huse forskere fra både Aalborg og Aarhus Universitet, RUC, DTU og Nationalmuseet, og formålet bliver at løse et af tidens store miljøproblemer: plastforurening i verdenshavene.

Det er vigtigt at forene kræfterne, når det kommer til et område så vigtigt som dette, siger centerleder Jes Vollertsen fra Aalborg Universitet.

"Plastforurening er et stigende problem, der kræver handling hurtigst muligt. Derfor er det afgørende, at vi nu forener indsatsen på tværs af fagområder og institutioner, så vi kan samle vores viden, øge vores forståelse og foreslå løsninger i fællesskab," siger Jes Vollertsen.

Marineplastics samlede budget lyder på 26 millioner kroner, så bevillingen fra Velux Fonden udgør en ganske betydelig del.

0:000:00