Fra fond til forsker: Flere penge til gigtforskning

FONDE: Gigtforeningen uddeler flere penge til reumatologisk forskning, og Thomas Kofod modtager Hartmann-prisen for sit bidrag til ansigts– og kæbekirurgi.

Børn kan også have gigt. En af dem er femårige Anders Jensen, som her ses til Gigtforeningens 75-års jubilæumsshow.
Børn kan også have gigt. En af dem er femårige Anders Jensen, som her ses til Gigtforeningens 75-års jubilæumsshow.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Jenny Emilie Bendix Becker

Thomas Kofod, der er Klinikchef i Tand-mund-kæbekirurgisk Klinik, har modtaget den fornemme Hartmann-pris på 300.000 kroner, der uddeles af Hartmann Fonden.

Kofod modtager prisen for sin indsats inden for ansigts- og kæbekirurgien.

Afgørende betydning for livskvaliteten
Thomas Kofods evne og interesse for at forene computerteknologien og det kirurgiske indgreb har nemlig betydet, at han kan udføre yderst komplicerede kirurgiske behandlinger på mennesker med behov for større operationer i ansigtsskelettet og kraniet, for eksempel børn og unge med ansigts- og kraniedeformiteter. Behandlingerne har en afgørende betydning for patienternes livskvalitet. 

Virtual reality
Ved hjælp af særlige computerprogrammer planlægges de kirurgiske indgreb virtuelt baseret på patienternes CT-scanning. Operationen er således nøje planlagt og kan udføres på computeren, inden den udføres ved den rigtige operation.

Derved kan nødvendige flytninger af for eksempel knogleplader omkring hjernen designes præcist, guides og på den måde sikre et helt præcist behandlingsresultat.

Thomas Kofod har med computerteknologien medvirket til, at klinikkens behandlingsniveau er på højde med de helt store internationale afdelinger.

Kan skoindlæg genoprette normal gangfunktion?
Gigtforeningen har netop uddelt i alt 1,675 millioner kroner til fem forskere inden for det reumatologiske område, og nu får yderligere fem gigtforskere 704.000 kroner. 

Det drejer sig blandt andet om ph.d.-studerende Morten Bilde Simonsen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, der har modtaget 54.000 kroner til projektet 'Biomechanical effect of foot orthotics on rheumatoid arthritis patients', der skal undersøge, hvordan skoindlæg kan ændre kræfterne i foden og korrigere fodens position hos den enkelte patient.

Gravide i farezonen
Stud.med. Line Strand Andersen, Reumatologisk Afdeling C, Odense Universitetshospital, har fra Gigtforeningen modtaget 125.000 kroner samt 75.000 kroner til projektet 'Obstetric and Neonatal Outcomes in Systemic Lupus Erythematosus: A population-based register study'. Andersen skal forske i sammenhængen mellem øget risiko for kompliceret graviditet og spontan abort/dødfødsel og bindevævssygdommen SLE, der især rammer yngre kvinder.

0:000:00