Fra fond til forsker: Førstehjælp i virtual reality, ocd-forskning og fem bevillinger på kræftområdet

FONDE: I denne uges Fra fond til forsker skal vi forbi en bevilling på 900.000 kroner til fem initiativer på kræftområdet, en projektleder, der vil undervise lærere i førstehjælp med virtual reality, og forskning i ocd-behandling, der modtager pris fra Tryg Fonden. 

Fem projekter og netværk modtager støtte fra DCCC. Blandt andet et nationalt netværk, der vil facilitere forskning inden for vurdering, optimering og behandling af ældre kræftpatienter.
Fem projekter og netværk modtager støtte fra DCCC. Blandt andet et nationalt netværk, der vil facilitere forskning inden for vurdering, optimering og behandling af ældre kræftpatienter.Foto: Kåre Viemose/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen

Ugens Fra fond til forsker starter med 900.000 kroner, der skal støtte tværfaglige initiativer på kræftområdet. 

En ny ansøgningsrunde om midler fra Danish Comprehensive Cancer Center – DCCC er netop afsluttet, og her har fem netværksgrupper tilsammen modtaget 900.000 kroner. 

Bevillingen støtter en række vigtige netværk og kliniske forsøg, lyder det fra bedømmelsesudvalget.

"Der har denne gang været lidt færre ansøgninger end i de første runder, måske på grund af en deadline i slutningen af sommerferien. Men ansøgningerne har generelt været gode, og vi kunne støtte en række vigtige, nye netværk og forberedelse af kliniske forsøg," siger formanden for bedømmelsesudvalget, Cai Grau, i en pressemeddelelse fra DCCC.

200.000 kroner til optimeret behandling
Blandt de fem projekter, der har modtaget mest støtte, er blandt andet et projekt med forsker Marianne Nordsmark i spidsen, der skal se på bedre kemobehandling til patienter med lokalavanceret kræft i lunger eller spiserør. Formålet er, at behandlingen ikke medfører medbestråling af hjertet. Projektet forsker i behandling med statin – en klasse af lægemidler. 

En anden af de største modtagere er afdelingslæge fra Odense Universitetshospital Trine Lembrecht Jørgensen, der med sit projekt DCCC – AGE vil skabe et nationalt netværk for at facilitere forskning inden for vurdering, optimering og behandling af ældre kræftpatienter. Netværkets ambition er at skabe et større vidensgrundlag og implementere en national strategi for de ældre patienter for dermed at bidrage til, at de får et optimeret og individualiseret forløb med udgangspunkt i patientens samlede ressourcer og ønsker. 

Begge projekter modtager 200.000 kroner hver. Du kan læse, hvem de resterende 700.000 kroner går til, her.

Virtual reality og førstehjælp på skoleskemaet
Vi bliver i sundhedssektoren til den næste bevilling. Camilla Birgitte Sørensen, projektleder ved Copenhagen Academy of Medical Education and Simulation (Cames) på Herlev Hospital, er nemlig i gang med et projekt, der skal lære lærerstuderende livreddende førstehjælp til børn ved brug af virtual reality (VR) 360 graders film. Inde i VR-masken kan man som lærer befinde sig i en film, hvor børn løber omkring dig i en skolegård, og pludselig er der én, der råber om hjælp. 

For projektet modtager Camilla Birgitte Sørensen et beløb på 173.670 kroner fra Tryg Fonden.

0:000:00