Fra fond til forsker: Forskning i kroniske sygdomme får millionløft

FONDE: Trygfonden har uddelt millionbeløb til flere forskningsprojekter inden for sundhedsområdet. Der er særligt fokus på forskning, der gavner mennesker med kronisk sygdom. Projekterne omhandler blandt andet demens og adfærdsterapi.

Patienter med kronisk leddegigt har medvirket i et projekt, hvor de gennem tre samtaler og en række SMS-beskeder skulle blive mere fysisk aktive. Projektet viste sig at have stor effekt.
Patienter med kronisk leddegigt har medvirket i et projekt, hvor de gennem tre samtaler og en række SMS-beskeder skulle blive mere fysisk aktive. Projektet viste sig at have stor effekt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon

Spørgeskemaer, SMS’er og et Familiehus.

Det er blot nogle af forskningsprojekternes metoder til at forbedre livskvaliteten hos mennesker med kroniske sygdomme og deres pårørende.

Blandt modtagerne af Trygfondens donationer er overlæge Hanne Kruuse Rasmussen fra Bispebjerg Hospital. Hun har modtaget 2.004.966 kroner til at forske i effekten af kognitiv adfærdsterapi til patienter med åreforsnævring i hjertet. 160.000 danskere lider af åreforsnævring i hjertet, og hver femte lider derudover af mentale problemer som angst og depression. Hvis forskningsprojektet finder positive resultater, kan metoden potentielt udbredes til hjerteafdelinger i hele landet.

Også et andet projekt skal fokusere på forskning inden for angst og depression. Forsker Søren Christensen fra Aarhus Universitet har nemlig modtaget 2.430.510 kroner til at afprøve et patientuddannelseskursus, der skal hjælpe nyligt færdigbehandlede kræftpatienter med at håndtere angst og depression i dagligdagen.

Ph.d.-studerende med store projekter
Et andet projekt, der har modtaget 700.000 kroner, handler om ambulant opfølgning hos patienter med kronisk nyresvigt. Det er ph.d.-studerende Birgith Engelst Grove, som skal føre projektet ud i livet.

Det nye ved tilgangen er, at patienterne skal indsende oplysninger om deres helbred via et spørgeskema. Herefter bliver det vurderet, om patienten har brug for en fremmødekontrol.

En anden ph.d.-studerende, der modtager støtte, er Anders Damgaard Møller, der skal evaluere en ordning med døgnåbne ambulatorier på Regionshospitalet Silkeborg.

Ordningen indebærer, at patienter med kronisk sygdom, der akut forværres, altid kan ringe til en sygeplejerske på den specialafdeling, der kender patienten. Anders Damgaard Møller modtager 214.253 kroner.

SMS’er og fysisk aktivitet
Lektor Mette Aadahl er også blandt de forskere, der modtager støtte fra Trygfonden. Seniorforskeren modtager 1.044.641 kroner til opfølgning på et gennemført projekt, der skulle gøre patienter med kronisk leddegigt mere fysisk aktive – blandt andet ved hjælp af samtaler og SMS-beskeder.

0:000:00