Fra fond til forsker: Gigtforeningen uddeler millioner

FONDE: Særligt Gigtfonden uddeler millioner, blandt andet til forskning af urinsyregigt. 

Gigtforeningen står bag flere forskningsprojekter.
Gigtforeningen står bag flere forskningsprojekter.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe

Læge Sabine Sparre Dieperink, Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet, har fra Gigtforeningen modtaget et forskningsstipendium på 1.000.000 kroner til et projekt.

Mindre studier peger på, at leddegigtpatienter oftere rammes af blodforgiftning med stafylokokker end baggrundsbefolkningen, men op mod hver anden dør af følgerne.

Derfor skal Sabine Sparre Dieperink forske i blodforgiftning hos patienter med leddegigt. Desuden skal forskeren undersøge, om der ses en overdødelighed blandt de leddegigtpatienter, som rammes af blodforgiftning, og om de hyppigere får spredning af infektionen til eksempelvis knogler eller hjerte, samt forekomsten af tilbagefald.

Forskning i urinsyre-gigt
Men hun er ikke den eneste i sygehusvæsenet, der har indhentet penge til forskning. 

Sara Nysom Christiansen, læge og ph.d.-studerende hos videnscentret inden for reumatologi og rygsygdomme på Rigshospitalet i Glostrup, har modtaget et forskningsstipendium på 500.000 kroner fra Gigtforeningen. 

Dem modtager hun for at undersøge urinsyregigt, der er den hyppigste form for gigtbetændelse i Danmark og skyldes aflejringer af urinsyrekrystaller.

Sara Nysom Christiansens projekt forventes at være færdigt i begyndelsen af 2020.

Gravide med KIS
Læge Thea Vestergaard, lever-, mave- og tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital, har fra Gigtforeningen modtaget 630.000 kroner til sit projekt.

Kvinder diagnosticeres ofte med KIS (Kronisk Inflammatorisk Sygdom) i den fødedygtige alder, og anvendelsen af immundæmpende behandling før, under og efter graviditeten giver ofte anledning til bekymring hos den gravide kvinde.

0:000:00