Fra fond til forsker: Grønlandske drenge får millionbevilling fra Tuborgfondet og stressramte får støtte til naturtræning

FONDE: I denne uges Fra fond til forsker skal vi forbi en bevilling i millionklassen på 11 millioner kroner til et projekt for unge i Nuuk, fonden tildeler også støtte til en ny digital bevægelse, og TrygFonden giver 2 millioner kroner til naturtræning af voksne med stress.

Initiativet Mind Your Own Business får 11 millioner kroner til at stifte en afdeling i Nuuk på Grønland. Formålet er at lære drenge i alderen 13-21 år om iværksætteri i samarbejde med erhvervslivet. Mind Your Own Business har tidligere modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris. Billedet viser fire unge drenge fra Vestgrønland under regentparrets besøg i 2015.
Initiativet Mind Your Own Business får 11 millioner kroner til at stifte en afdeling i Nuuk på Grønland. Formålet er at lære drenge i alderen 13-21 år om iværksætteri i samarbejde med erhvervslivet. Mind Your Own Business har tidligere modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris. Billedet viser fire unge drenge fra Vestgrønland under regentparrets besøg i 2015.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen

Vi begynder i den jyske natur og drager derefter gennem ugens øvrige bevillinger for at slutte af i Nuuk på Grønland, hvor den forgangne uges største støttepulje er landet.

Mellem start- og endestationen kommer vi omkring fondsmidler til søer i svinestalde, optimering af industriprocesser og sundhedsdata fra mobiler, der skal hjælpe både unge og ældre i sundhedssektoren.

Bekæmp stress og depressioner i skoven
TrygFonden har uddelt hele 2.045.136 kroner til et projekt i DGI Sundhed, skriver Politiken i lørdagens avis. Programmet hedder 'Naturtræning – Pilot' og skal hjælpe voksne over 18 år, der har eller er i risiko for at få stress, depression og angst.

Det indebærer en ugentlig omgang udendørsaktiviteter i den danske natur i fire jyske kommuner for tilmeldte. Træningen består af åndedrætsøvelser, balanceudfordringer og pulsintervaller i både gruppe- og parøvelser. Formålet er at styrke de medvirkendes fysiologi, sociale relationer og egen kropsopfattelse.  

Forskningsenheden Mindhood fra Aarhus Universitet vil stå for evalueringen af projektet, som fokuserer på, hvordan naturtræning kan hjælpe netop mennesker med mentale udfordringer. Lignende projekter for folk med kroniske og fysiske sygdomme har vist positive resultater.

Programmet udføres af DGI Sundhed i samarbejde med Psykiatrifonden, Mindhood og de fire deltagende kommuner Aarhus, Favrskov, Syddjurs og Odder. Leder for programmet er Jens Sune Jakobsen fra DGI Sundhed.

Ny digital bevægelse skal engagere unge i FN's verdensmål
Hvis man skal have fat i ungdommen, skal man fange deres opmærksomhed på nettet. Det er kongstanken for en ny digital bevægelse – I Love Global Goals – som får 600.000 kroner af Tuborgfondet. Det skriver Altinget.

Foreningen skal først og fremmest råbe de unge op på sociale medier som Facebook, Instagram samt Snapchat og lære dem om FN's verdensmål. De højtravende mål for en bæredygtig udvikling i verden skal hives ned af abstraktionsstigen og blive til hverdagsmål i de unges bevidsthed.

Fem hashtags fungerer som forankring og skal sprede budskabet om de 17 verdensmål. En ny undersøgelse viser, at kun en tredjedel af befolkningen mellem 18-30 år mener, at de gør nok for at passe på verden, mens bæredygtighed samtidig er en af de allervigtigste emner for aldersgruppen.

0:000:00