Fra fond til forsker: Kan knæsmerter fryses væk?

FONDE: Novo Nordisk Fonden har tildelt en femårig bevilling på ti millioner til at forske i insulinreceptorer, og så skal en gruppe forskere med støtte fra Gigtforeningen undersøge, om knæsmerter kan fryses væk.

Patienterne, der modtager frysning som behandling mod smerter i knæene på grund af gigt, skal deltage i træning i otte uger efterfølgende.
Patienterne, der modtager frysning som behandling mod smerter i knæene på grund af gigt, skal deltage i træning i otte uger efterfølgende.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

I denne uge er det uddelt midler til forskningen i gigt og diabetes.

Og så er sløret løftet for, hvem der modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris.

Det vender vi tilbage til.

Frys smerter i knæene væk
Gigtforeningen har støttet en række forskere med 150.000 til et projekt, hvis mål er at udsætte operation i forbindelse med gigt i knæet. Det skriver Gigtforeningen.

Metoden går ud på at fryse smerterne væk.

Et team bestående af forskningsleder Bibi Valgerdur Gram, overlæge i neurokirurgi Carsten Kock-Jensen og postdoc Niels-Peter Brøchner Nielsen, alle fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, skal teste en helt ny og uprøvet behandling kaldet cryoneurolyse.

Metoden indebærer at nerverne fryses og derefter ikke sender smertesignaler til hjernen.

"Vores forsøg går ud på at blokere smertesignalerne fra knæ med artrose. Vi finder de relevante nerveender i knæet med ultralydsscanning og fører en særlig nål ind. Nålens spids danner en lille iskugle med en temperatur på minus 20-100 grader. Under lokalbedøvelse sættes nålen ind tæt ved nerverne, og kulden fra kuglen lammer i 3–4 måneder nervernes evne til at sende impulser," siger Bibi Valgerdur Gram, der også er tilknyttet Syddansk Universitet, ifølge Gigtforeningen.

Efter behandlingen med cryoneurolyse deltager forsøgspersonerne i GLA:D, der er et træningsprogram for mennesker med artrose.









0:000:00