Fra fond til forsker: Millionbeløb til forskning i diabetes

FONDE: Både forskning i diabetisk neuropati og graviditetsrelateret diabetes har fået bevilget støttekroner i ugens løb. De glade givere er Danmarks Frie Forskningsfond, forskningsrådet på Nordsjællands Hospital og Jascha Fonden.

Der er kommet flere støttekroner til forskning i diabetes.
Der er kommet flere støttekroner til forskning i diabetes.Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Diabetesforskningen har i den seneste uges tid haft medvind i bevillingerne.

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har netop bevilget 2,6 millioner kroner til Christian Vægter, der er lektor ved Aarhus Universitet.

Pengene bevilges til Christian Vægter og hans forskerkollegers undersøgelse af diabetisk neuropati, der ses hos 30 til 50 procent af diabetespatienterne.

Diabetisk neuropati er en alvorlig komplikation, der kan føre til sensorisk svækkelse med smerter, ligesom lidelsen kan give nedsat organfunktion og muskelsvaghed.

Bevillingen skal hjælpe forskerne med at samle ny viden om lidelsen, så der kan udvikles bedre behandling til patienterne.

En halv million til forskning i graviditetsrelateret diabetes
I den anden ende af landet har Cathrine Munk Scheuer, der er læge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, fået tildelt støttekroner til at undersøge graviditetsrelateret diabetes.

Nærmere bestemt har Cathrine Munk Scheuer modtaget 470.000 kroner til at undersøge, hvilken betydning WHO-anbefalede screeningskriterier vil have for forekomsten af graviditetsrelateret diabetes hos danske kvinder.

Forskningsrådet på Nordsjællands Hospital har bevilget 170.000 kroner, mens Jascha Fonden har uddelt 300.000 kroner til, at Cathrine Munk Scheuer kan afdække sundhedsmæssige, økonomiske og kliniske effekter af de WHO-anbefalede kriterier, som kan danne grundlag for, om screeningskriterierne skal indføres i Danmark.

0:000:00