Fra fond til forsker: Nanogødning skal reducere landbrugets fosforudledning

FONDE: Sidste uge bød på bevillinger til forskning i skizofreni, mens også Jorck Fondens forskningspriser blev uddelt. Og så har Innovationsfonden smidt 14 millioner kroner efter nyt projekt om nanogødning. 

Nanogødning skal mindske forureningen af danske vandløb.
Nanogødning skal mindske forureningen af danske vandløb.Foto: /ritzau/Mads Nissen
Anders Redder

De danske fonde uddelte sidste uge en række donationer og priser til forskningsprojekter og sociale initiativer.

Med en bevilling på 14 millioner kroner vil Innovationsfonden gøre sit til, at nanogødning kommer til at reducere landbrugets fosforudledning til gavn for miljøet i danske vandløb.

Søren Husted, professor i plantevidenskab på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, skal lede forskningsprojektet, oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

"Projektet varsler et paradigmeskifte, hvor vi kan bruge fosfor, præcis når planten har brug for det," siger Søren Husted, der forventer, at nanogødningen kan reducere forbruget af fosfor til 25-30 procent af den mængde fosfor, som landbruget bruger i dag.

Projektet kører over de næste fire år og har et samlet budget på 21,7 millioner kroner. 

Tre forskere tildeles Jorcks Fonds priser
Tre yngre forskere modtog i sidste uge forskningspriser fra Jorcks Fond på 200.000 kroner. 

Simon Rasmussen fra DTU Bioinformatics får penge til forskning i at rekonstruere genomerne af mikroorganismerne i vores mikrobiomer.

Peter Christian Kjærgaard Vesborg fra DTU Fysik skal bruge prisen til at forske videre i en ny målemetode, der kan isolere nanopartikler og reducere udstødningsgas fra forbrændingsmotorer. 

Slutteligt tildeles Timo Minssen fra Københavns Universitet penge til retsvidenskabelig forskning med fokus på biomedicinsk innovation.

0:000:00