Fra fond til forsker: Nu sættes der ind mod livsstilssygdomme i Afrika

Fonde: 31 millioner til bekæmpelse af ikkesmitsomme sygdomme i Tanzania. Gigtforeningen donerer til forskning i cannabis-behandlinger. Trygfonden vil gøre gravide og erhvervsaktive sundere.  

Disse børn i Tanzania er truet af nogle andre sygdomme, end deres forældre og bedsteforældre har været. 
Disse børn i Tanzania er truet af nogle andre sygdomme, end deres forældre og bedsteforældre har været. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov

Novo Nordisk har doneret 31 millioner kroner til World Diabetes Foundation (WDF) som støtte til et projekt i Tanzania. Det skriver Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Projektet skal tilbyde personer med diabetes og andre ikkesmitsomme sygdomme i Tanzania til behandling så tæt på deres hjem som muligt. Der er tale om sygdomme som kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, der er på kraftig fremvækst i Afrika.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at ikkesmitsomme sygdomme vil være årsag til mere end hvert fjerde dødsfald i 2030.

Hanna Line Jakobsen, chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sociale og humanitære bevillinger, siger: "Ubehandlet diabetes og forhøjet blodtryk kan medføre alvorlige komplikationer og ofte tab af arbejdsevne, hvilket kan være katastrofalt både for det enkelte menneske, men også for hele familiers livsgrundlag. Vi håber, at dette projekt ikke kun vil kunne hjælpe med at gøre en stor forskel i Tanzania, men også være et projekt, der kan give vigtige erfaringer videre til lignende indsatser i andre lande."

Smertelindring med cannabis
Fra Gigtforeningen er der støtte til Marianne Uggen Rasmussen i form af 285.000 kroner til at undersøge effekten af medicinsk cannabis til patienter med fibromyalgi. Det skriver Gigtforeningen I en pressemeddelelse.

Marianne Uggen Rasmussen er postdoc ved Parker Instituttet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og leder projektet "Efficacy of Medical Cannabis on Pain, Sleep, Functional ability Pain self-efficacy and Quality of life in patients with Fibromyalgia; A randomized, double-blinded, placebo-controlled, parallel group, singlecenter trial".

Projektet handler om den kroniske smertelidelse fibromyalgi, som ofte medfører søvnforstyrrelser, træthed og udmattelse, følelsesmæssig stress og nedsat funktionsevne. Formålet med projektet er derfor at undersøge effekten og sikkerheden ved brug af medicinsk cannabis til patienter med fibromyalgi i et lodtrækningsstudie.

Marianne Uggen Rasmussens projekt forventes at være afsluttet ultimo 2021.

Sundhed for gravide og erhvervsaktive
Trygfonden har doneret lidt over 384 millioner kroner til et pilotstudie om stressreducerende intervention til gravide. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Trygfonden.

0:000:00