Fra fond til forsker: Ny Carlsbergsfondet uddeler historisk bevilling til kunstvidenskaben

FONDE: I denne uges udgave af Fra fond til forsker skal vi forbi en rekordbevilling til kunst og kultur fra Ny Carlsbergfondet, en investering i viden om bæredygtig omstilling fra Europa-Kommissionen og en undersøgelse af sammenhængen mellem livsstil og leddegigt. 

Ny Carlsbergfondet har bevilliget 50 millioner til 13 projekter om bæredygtig omstilling, heriblandt ét i Danmark. 
Ny Carlsbergfondet har bevilliget 50 millioner til 13 projekter om bæredygtig omstilling, heriblandt ét i Danmark. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg

Vi starter i denne uge med en bevilling fra Europa-Kommissionen på 50 millioner kroner til det internationale projekt Nextfood, der skal indsamle viden om, hvilke kompetencer de relevante faggrupper inden for landbrugs- og fødevaresektoren skal have for at foretage en bæredygtig omstilling. 

Det skriver Københavns Universitet. 

Projektet strækker sig over de næste fire år og foregår i 13 forskellige lande. 4,5 af de 50 millioner går til det danske hold, som befinder sig på Roskilde Universitet anført af professor Niels Heine Kristensen. 

"Den kommende generation af fagfolk får brug for en konkret viden om, hvordan vi bedre og hurtigere får omstillet vores landbrugs- og fødevareproduktion til at blive mere bæredygtig og klimavenlig. En forudsætning for det er, at vi har den rigtige viden, og at den er forskningsbaseret. Et overordnet formål med Nextfood-projektet er at sikre, at vi får denne viden systematiseret, og at den gøres tilgængelig for både uddannelsessektoren, erhvervet og beslutningstagere i samfundet," siger Niels Heine Kristensen.

Som en del af forskningsprojektet vil Roskilde Universitet være i dialog med centrale aktører og personer i den danske fødevaresektor om at skabe data og viden. 

Fællesskaber med og omkring kunsten 
Fra bæredygtig omstilling bevæger vi os videre til kunst- og kulturområdet, hvor en millionbevilling fra Ny Carlsbergfondet har banet vejen for etablering af et nyt forskningscenter på Københavns Universitet. 

Forskningscenteret får navnet Kunsten som Forum og skal fokusere på forskning i kunstens samfundsmæssige værdi. 

Det skriver Københavns Universitet. 

Bevillingen er historisk, da det er den største enestående bevilling til kunstvidenskabelig forskning i Ny Carlsbergfondets historie. 









0:000:00