Fra fond til forsker: Stamcelleprojekt får 7,6 millioner fra norsk fond

FONDE: En overlæge ved SDU har modtaget 7,6 millioner kroner fra Olav Thon Stiftelsen til et stamcelleprojekt, der skal udvikle et middel mod knogleskørhed. Trygfonden støtter et idrætsprojekt til behandling af sklerose, og Gigtforeningen støtter forskning i overdødelighed blandt deprimerede gigtpatienter.

I Moustapha Kassems projekt vil stamceller både blive dyrket som på billedet – uden for kroppen – og indvendigt. 
I Moustapha Kassems projekt vil stamceller både blive dyrket som på billedet – uden for kroppen – og indvendigt. Foto: Paul Sancya/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov

Moustapha Kassem, professor ved Syddansk Universitet og specialeansvarlig overlæge ved Endokrinologisk Afdeling M på Odense Universitetshospital, har modtaget 7,6 millioner kroner fra den norske Olav Thon Stiftelse. Det skriver Odense Universitetshospital på sin hjemmeside.

Med en ny metode vil Moustapha Kassems projekt forsøge at få stamceller til at vokse inde i kroppen. I traditionelle stamcelleprojekter sker denne proces, efter at stamceller er blevet høstet. Begge metoder vil dog blive taget i brug, således at projektet har to spor med hver sin metode.

Fælles for projekterne er målet: Forskerne har udset sig et bestemt molekyle i stamceller, som kan have en positiv effekt på knoglers heling og vækst. Igennem dette projekt håber forskerne bag at kunne udvikle et nyt lægemiddel mod knogleskørhed.

{{toplink}}

Træning som sklerosebehandling
Trygfonden donerer 988.050 kroner til et idrætsprojekt, som lektor Ulrik Dalgas , Aarhus Universitet, Sektion for Idræt, Institut for Folkesundhed, står for. Det skriver Politiken 16. april. 

Ulrik Dalgas var først i verden til at påvise fysisk trænings beskyttende effekt på centralnervesystemet. Hans nye projekt skal afprøve intensiv fysisk træning som behandling mod multipel sklerose tidligt i sygdomsforløbet.

Håbet er, at træningen kan begrænse sygdomsudviklingen målt i antallet af sygdomsudbrud og begrænse træthed og tab af gangfunktion. Lykkes projektet, kan det betyde et paradigmeskift i behandlingen af multipel sklerose i den tidlige fase. 

Ved multipel sklerose angriber immunsystemet ved gentagne sygdomsudbrud centralnervesystemet, så patienten gradvis invalideres. Cirka 14.500 danskere lever med sygdommen.

Overdødelighed blandt deprimerede gigtpatienter
Patienter med leddegigt synes at have en højere risiko for at udvikle depression end resten af befolkningen. Samtidig synes patienter med langvarig leddegigt, der også har depression, at have en højere dødelighed end gigtpatienter uden depression.

0:000:00