Fra fond til forsker: Til kamp mod had i den politiske SoMe-debat

FONDE: Midler fra Sundhedsstyrelsens Satspuljemidler skal bruges på forskning i kroniske lændesmerter, og Carlsbergfondet har bevilliget 15,7 millioner kroner til at bekæmpe fjendtlig adfærd i den politiske SoMe-debat.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sara Fleckner Vilstrup

I denne uge starter vi med politikernes vilkår på de sociale medier.

En bevilling på 15,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet går til forskning i, hvordan hadefulde beskeder til politikere på sociale medier kan bekæmpes. Det skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside.

Det er professor Michael Bang Petersen fra Aarhus BSS, der skal stå i spidsen for forskningsprojektet.

”Samfundet står over for en ny massiv udfordring, som er alvorlig for vores demokrati. Det er afgørende at tage hånd om den, og derfor er jeg meget taknemmelig for, at Carlsbergfondet har doneret et beløb, der gør det muligt for mig at inddrage nogle af verdens førende forskere i at udvikle strategier for, hvordan vi som samfund og som borgere bedst bekæmper problemet,” siger Michael Bang Petersen i pressemeddelelsen.

Projektet med akronymet ROPH, der står for Research on Online Political Hostility, er det første store tværdisciplinære forskningsprojekt, som undersøger politisk had i internetdebatten tilbundsgående.

Forskningsprojektet begynder i januar 2020, og en del af forskerholdet er allerede fundet.

Blandt projektdeltagerne er professor John Jost fra New York University. Fra Aarhus Universitet deltager blandt andre Lasse Lindekilde, Anja Bechmann og Jacob Sherson.

Forskning i kroniske lændesmerter
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget 7,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsens Satspuljemidler til at forske i behandling af patienter med kroniske lændesmerter med metoden cryoneurolyse. Det skriver Region Midt i en pressemeddelelse.

Afdelingslæge Mikkel Mylius Rasmussen og professor Jens Christian Hedemann Sørensen, Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, skal med forsøget afklare, hvorvidt der er en terapeutisk effekt på patienter med kroniske lændesmerter.

0:000:00