Fra fond til forsker: Villum Fonden uddeler 410 millioner til topforskere

FONDE: I denne uge har Villum Fonden uddelt 410 millioner kroner til 11 anerkendte forskere, Det Europæiske Forskningsråd har for anden gang uddelt 18,5 millioner kroner til forsker i plantemolekylærbiologi, og Novo Nordisk Fonden bidrager med 10 millioner til opstart af forskningsprojekt om type 2-diabetes. 

Villum Fonden uddeler 410 millioner til forskning i blandt andet biodiversitet. 
Villum Fonden uddeler 410 millioner til forskning i blandt andet biodiversitet. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg

Vi starter med denne uges største donation fra Villum Fonden. Villum Fonden har udvalgt 11 anerkendte forskere, heraf seks danske, til at være Villum Investigators.

Tilsammen modtager de 410 millioner kroner til deres forskning i alt fra klima til cybersikkerhed.

Det skriver Villum Fonden i en pressemeddelelse. 

”Villum Fondens bevillinger er et godt bidrag til, at vi kan fastholde Danmark som en førende forskningsnation. De 11 forskere er med til at løse store samfundsudfordringer og gøre os klogere på os selv og verden,” siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) om donationen. 

Blandt modtagerne er Carsten Rahbek fra Biologisk Institut på Københavns Universitet. Han forsker i biodiversitet og får 40 millioner kroner til at skabe større forståelse for de bagvedliggende årsager til den store biodiversitet i blandt andet tropiske bjergegne. 

Fem af bevilligerne går til forskning på Aarhus Universitet. Her er professor Bo Brummerstedt Iversen fra Institut for Kemi en af modtagerne. Han modtager 39,8 millioner kroner til udvikling af dynamisk krystallografi for at udvikle fundamentet for fremtidens materialeteknologier. 

De 11 Villum Investigators er: 

Planterødder og jordbakterier
For anden gang i sin karriere modtager professor Jens Stougaard fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet et ERC Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd til forskning i plantemolekylærbiologi. 

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. 

0:000:00