Her er Socialdemokratiets nye økonomiske 2025-plan

DOKUMENTATION: Socialdemokratiet vil øge de offentlige udgifter med 37,4 milliarder kroner frem mod 2025. De fleste af pengene skal findes i det økonomiske råderum, men S lægger også op til både nye besparelser og afgifter. 

Socialdemokratiet har fremlagt sin nye plan for den økonomiske politik frem mod 2025.

I 2025-planen, der har fået titlen 'Gør gode tider bedre for alle', lægger partiet op til nye offentlige udgifter for 37,4 milliarder kroner.

S-formand Mette Frederiksen præsenterede planen flankeret af gruppeformand Henrik Sass (S) og næstformand Nicolai Wammen (S). 

"Det går godt for dansk økonomi. Opgaven er, synes vi, at sikre, at det bliver ved med at gå godt, og at det løfter vores fællesskab og også dem, som endnu ikke har fået adgang til de gode tider," sagde hun på pressemødet. 

Størstedelen af de 37,4 milliarder, partiet lægger op til at bruge frem mod 2025, skal modsvare den demografiske udvikling i befolkningen, så det offentlige velfærdssystem kan holde serviceniveauet, når der i de kommende år kommer flere ældre og børn. 

Det vil koste 20,5 milliarder kroner frem mod 2025. Af den pulje skal 11,5 milliarder kroner ifølge planen øremærkes til sundhedsvæsenet. 

Samtidig vil Socialdemokratiet blandt andet bruge tre milliarder kroner på partiets tilbagetrækningsreform, der skal give flere nedslidte ret til tidligere pensionering.

Halvanden milliard kroner afsættes til en ny vækstreform, og samme beløb øremærkes til både uddannelse af unge og ufaglærte og nye børne- og socialpolitiske tiltag. 

Desuden har Socialdemokratiet placeret 8,7 milliarder kroner i en reserve, der kan bruges på velfærd, forsvaret eller miljø- og klimapolitik. 

Og regningen? 
Langt størstedelen af de 37,4 milliarder kroner finder partiet i det økonomiske råderum, der skal finansiere 27,8 milliarder frem mod 2025. Derudover finder de 9,6 milliarder kroner på nye besparelser, afgifter og skatter.

Det drejer sig blandt andet om en tilbagerulning af skattelettelser til virksomhedsarvinger, et nyt loft over konsulentforbruget i det offentlige og skat på arbejdsgiverbetalt telefon. 

Hele det socialdemokratiske udspil kan læses her

Kilde: Socialdemokratiets 2025-plan 'Gør gode tider bedre for alle'. 

Forrige artikel Fra fond til forsker: Millioner til at få danskerne i bevægelse Fra fond til forsker: Millioner til at få danskerne i bevægelse Næste artikel Millioner til forskning i Venstres grænseudspil Millioner til forskning i Venstres grænseudspil