Hurtigere genåbning sikrer ikke fremtiden for ph.d.-studerende

UDLØB: Der er fortsat uklarhed om, hvor finansieringen til korttidsansatte forskere, der er forsinket på grund af coronakrisen, skal komme fra. Det kræver handling, mener medunderskriver af åbent brev, der i sidste uge opfordrede til at åbne universiteterne yderligere.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I morgen kan alle danske forskere, der har behov for at være på deres arbejdsplads for at lave deres forskning, møde op. I princippet. Det står i den politiske aftale for en yderligere genåbning i fase 2, som Folketingets partier og regeringen blev enige om onsdag aften.

Men der mangler stadig handling for at få meget af forskningen helt tilbage på sporet. Det gælder særligt den forskning, som korttidsansatte forskere står for, lyder kritikken nu.

Det kommer, efter at der i starten af sidste uge også kritik af, at netop forskningsverdenen led under nedlukningen. I et åbent brev opfordrede en række danske forskere regeringen til at fremrykke genåbningen af laboratorierne. Men der er stadig et stort problem, mener en af forfatterne til det åbne brev.

Han er bange for, at ph.d.-studerende og postdocs, som er blevet forsinkede af coronakrisen, kommer til at mangle forskningsmidler til at færdiggøre deres projekter.

"Vi har fået klippet to en halv måned af alle projekter som minimum, og dem får vi ikke igen, som det er nu. Der er ingen hjælpepakker på vej. Forskerne, som ikke har kunnet være til stede i laboratorierne, kan ikke bare forlænges. Der skal være penge at forlænge dem for, og de penge mangler," siger professor i bakteriologi på Københavns Universitet Thomas Bjarnholt.

Problemet er forskere på tidsbegrænsede kontrakter. Ph.d.-studerende er for eksempel ansat på treårige kontrakter, hvor der i forvejen er afsat penge til løn og forbrug i forbindelse med det konkrete forskningsprojekt.

"I og med at de er sendt hjem, så har de ikke kunnet arbejde på deres projekt. Men de skal stadig blive færdige inden for den samme tidsramme – og der er lavet en aftale om, at man kan forlænge dem, men der er ingen penge," siger Thomas Bjarnholt.

Han henviser til en aftale mellem Skatteministeriet, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Akademikerne, der tillader forlængelse af for eksempel ph.d-studerende, der er blevet forsinket som følge af covid-19. Aftalen indeholder dog ingen finansiering til forlængelserne.

"Det betyder alt"
En forsinkelse kan være afgørende for en forskers karriere, hvis de ikke kan blive færdige med deres projekt, siger Radikales forskningsordfører, Stinus Lindgreen:









0:000:00