Innovationsfonden efter krisen: Handler ikke kun om at skabe jobs

INTERVIEW: "Det handler ikke længere bare om jobs," siger direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen, som ændrer kommunikationsstrategi for fonden på grund af højkonjunkturen.

Arbejdere ved et samlebånd på en fiskeindustri på Bornholm. 
Arbejdere ved et samlebånd på en fiskeindustri på Bornholm. Foto: /ritzau/Kim Nielsen
Toke Gade Crone Kristiansen

”Ny stor innovationsfond skal løse samfundsudfordringer og skabe arbejdspladser”, sådan lød overskriften i pressemeddelelsen, da partier fra SF til Liberal Alliance i oktober 2013 indgik den aftale, som sidenhen blev til Innovationsfonden.

I dag siger direktøren for Innovationsfonden, at det med ensidigt at skele til målsætningen om at skabe arbejdspladser, det er ikke den rigtige strategi. 

”Vi kunne bruge alle vores penge på at lave et skibsværft, og skabe en masse jobs, men de ville ikke være bæredygtige,for et samfund, hvor vi skal konkurrere på viden og kompetencer," forklarer direktør for Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen.

Ren kommunikation
I loven om Innovationsfonden står der imidlertid ikke noget om smarte jobs eller teknologiske job, der står bare jobs, forklarer Peter Høngaard Andersen.

”Vi kunne bruge alle vores penge på at lave et skibsværft, og skabe en masse jobs, men de ville ikke være bæredygtige,for et samfund, hvor vi skal konkurrere på viden og kompetencer,"

Peter Høngaard Andersen
Direktør Innovationsfonden

Derfor er det med at fokusere på, at det skal være højteknologiske jobs, mere en ”kommunikations ting.”  

”Når Danmark er i en recession og har det skidt, så behøver man ikke at differentiere meget i sin kommunikation. Man kan nøjes med at sige, at vi bliver nødt til at skabe nogle jobs,” siger Peter Høngaard Andersen.

Den situation er Danmark dog ude af nu, og det ændrer altså kommunikationen for fonden.

”Nu er vi så i en situation, hvor der er for få hænder, og så er vi nødt til at se lidt mere kritisk på, om de jobs, vi skaber, har det viden-indhold, der gør, at de faktisk er konkurrencedygtige,” forklarer direktøren.

Og konjunkturerne er vigtige for fondens arbejde. 

Dokumentation

Formålsparagraffen fra Lov om Danmarks Innovationsfond
Danmarks Innovationsfond har til formål at give tilskud til udvikling af viden og teknologi, herunder højteknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Fonden skal særlig understøtte løsninger på konkrete samfundsudfordringer og øge forsknings- og innovationsindsatsen i virksomheder, herunder små og mellemstore virksomheder.

Kilde: Retsinformation.dk


0:000:00