Inspirationsgruppe anbefaler filosofikum på alle bacheloruddannelser

FILOSOFIKUM: Inspirationsgruppe bakker op om forhenværende minister Søren Pinds dannelses-dagsorden og anbefaler indførsel af nyt fag. Samtidigt anbefaler udvalget ændringer i universitetets formålsparagraf. 

Prorektor for Aarhus Universitet, Berit Eika, har siddet i spidsen for inspirationsgruppen vedrørende et nyt filosofikum, som nu anbefaler det indført på alle universitetsuddannelser. 
Prorektor for Aarhus Universitet, Berit Eika, har siddet i spidsen for inspirationsgruppen vedrørende et nyt filosofikum, som nu anbefaler det indført på alle universitetsuddannelser. Foto: AU/Anders Trærup
Toke Gade Crone Kristiansen

Arven fra Søren Pind, idéen om at genindføre filosofikum på universiteterne, fik onsdag det blå stempel fra den inspirationsgruppe, som den forhenværende minister nedsatte. 

Inspirationsgruppen anbefaler at indføre et nyt filosofikum under navnet "Akademia" på alle universitære bacheloruddannelser.

Og, som gruppen understreger i rapporten, så er formålet "at udvikle den universitetsstuderende som fagperson, menneske og borger ved at fremme nysgerrighed, kritisk tænkning og dømmekraft." 

Og den nye uddannelses- og forskningsminister modtager anbefalingerne positivt.

"Jeg håber, at de studerende ikke bare jagter de højeste karakterer blindt, men bliver opmærksomme på, at erkendelse, dannelse, stræben efter viden og at turde kaste sig ud i nye ting er meningen med et studie," siger Tommy Ahlers.

Baggrunden for anbefalingen er, ifølge udvalget, den teknologiske udvikling med kunstig intelligens, store data, bioteknologi, som forudsætter dyb faglighed og stiller krav om helhedssyn, kritisk sans, kreativitet og etik. 

Heftig faglig portefølje 
Inspirationsgruppen lægger op til, at det nye modul skal være normeret til 15 ECTS, og anbefaler, at faget placeres efter første studieår. 

Og det er ikke småting, de studerende skal igennem i faget på. 

For faget skal både indeholde videnskabsteori, men dertil lægges en helt ny portefølje af faglige discipliner, som de studerende skal indføres i. 

Dokumentation

Anbefalinger fra inspirationsgruppen om nyt filosofikum:

De seks indholdselementer i nyt filosofikum:

1. Indføring i videnskaberne: En introduktion til de store videnskabelige fagtraditioner naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora. Der lægges op til en refleksion over metoder, vidensbegreber og genstandsfelter inden for de forskellige videnskabelige traditioner som fundament for interdisciplinær forståelse og samarbejde.

2. Videnskaben i verden: Dialog om videnskabens og universitetets rolle i samfundet og om rollen som akademiker. Der drøftes en række store spørgsmål, som ikke har endelige svar, men som er – og altid har været – drivende for den menneskelige stræben efter erkendelse.

3. Fagets videnskabsteori og historie:
Det givne fags egen videnskabsteori med fokus på fagets egen historiske udvikling og særlige videnskabsteoretiske udfordringer. Hensigten er at give indsigt i fagets videnskabelige grundpræmisser og tegne relationerne til de andre fagtraditioner.

4. Teknologiforståelse:
En introduktion til teknologiens udvikling og dens vekselvirkning med samfundet og betydning for menneskets erkendelse og opfattelse af verden. Hensigten er at styrke evnen til at vurdere og diskutere, hvilken virkning teknologi har for den enkelte og for fællesskabet – nu og i fremtiden.

5. Etik:
Dels en grundlæggende introduktion til etik, dels det enkelte fags særlige etiske udfordringer og normative aspekter. Hensigten er at træne stillingtagen til værdimæssige spørgsmål generelt.

6. Akademiske redskaber:
Akademisk læsning samt evne til at formulere sig præcist og nuanceret på et højt fagligt niveau. Der skal indgå fagterminologi og introduceres til logik og argumentation.

Inspirationsgruppen anbefaler, at omfanget af det nye, obligatoriske studieelement skal være 15 ECTS-point inklusive de ECTS-point, som i dag anvendes til fagets videnskabsteori. 

Medlemmer af inspirationsgruppen: 
Berit Eika, formand for inspirationsgruppen
Hanne Leth Andersen
Stefan Hermann
Per Øhrgaard
Philip Binning
Nils Overgaard Andersen
Rane Willerslev


0:000:00