IT-Universitets nye forskningssatsning skal sikre bedre offentlig it

FORSKNING: IT-Universitetet får et nyt forskningscenter, som skal skabe viden om, hvordan offentlig it kan drives og udvikles bedre. Det sker som en del af regeringens nye strategi for it-styring i staten. 

I 2018 kan IT-Universitetet og Digitaliseringsstyrelsen slå dørerne op til et nyt forskningscenter for offentlig it. 
I 2018 kan IT-Universitetet og Digitaliseringsstyrelsen slå dørerne op til et nyt forskningscenter for offentlig it. Foto: /ritzau/Carsten Lauridsen/
Katrine Skov Sørensen

Snart kommer it i den offentlige sektor i fokus på IT-Universitetet i København. 

Universitetet etablerer nemlig i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen et center for forskning i offentlig it, som slår dørerne op i 2018.

Centeret skal skabe mere akademisk viden om udvikling, styring og drift af offentlig it, som kan skabe et bedre grundlag for fremtidige it-projekter og systemer i det offentlige.

Det skriver IT-Universitetet i en pressemeddelelse. 

”It er i dag en integreret del af kerneforretningen. At de offentlige myndigheder styrer deres it på en god og ansvarlig måde, er derfor helt centralt, for at vi kan udføre myndighedsopgaverne og tilbyde en effektiv og tidssvarende service til borgere og virksomheder. Vi har mange gode erfaringer at stå på, men vi mangler forskningsbaseret fakta og viden, der kan gøre os endnu bedre til at udvikle og drive offentlige it-systemer,” siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, i pressemeddelsen. 

Det nye center skal derfor skabe forskningsbaseret viden om offentlige it-projekter. Derudover bliver et af forskerne på centerets fokus at undersøge, hvordan it-projekter og systemer mest effektivt etableres, ledes, gennemføres og evalueres. 

Forskning skal ende i anbefalinger 
Ud over at bidrage med akademisk viden, er det også en målsætning, at centeret kommer med konkrete anbefalinger, som it-fagfolk og projektledere kan anvende i praksis.

Blandt andet får centeret til opgave at bidrage til og foreslå efteruddannelseskurser til blandt andet ledere i det offentlige.  

”Mange offentlige ledere får ledelsesansvar for it-projekter uden nødvendigvis at have uddannelse i at styre et it-projekt. De sidder måske i en styregruppe og ved ikke, hvad de skal spørge om, for man underviser ikke i det på jura, statskundskab og andre uddannelser, folk i disse stillinger typisk har læst. Hvis man aldrig har lært det, har man ikke en chance for at vide det. Derfor er der et behov for efteruddannelse,” siger Mads Tofte, der er rektor på IT-Universitetet, i pressemeddelsen. 

0:000:00