Kunstig intelligens kan betyde markant økonomisk vækst

RAPPORT: Danmark kan blive 35 milliarder kroner rigere årligt ved at satse på kunstig intelligens, viser en ny rapport. Det kræver dog målrettede investeringer og fokus på specifikke indsatsområder.

En mand holder døren til en selvkørende bil under World Artificial Intelligence Conference (WAIC) i Shanghai, 30. august 2019.
En mand holder døren til en selvkørende bil under World Artificial Intelligence Conference (WAIC) i Shanghai, 30. august 2019.Foto: Josh Horwitz/Reuters/Ritzau Scanpix
Laura Hattens

Øget brug af kunstig intelligens og forskning i teknologi kan vise sig at være en økonomisk guldgrube. Ifølge en ny rapport fra Innovationsfonden og McKinsey & Company kan dansk økonomi frem mod 2030 vokse med 35 milliarder kroner årligt ved at investere målrettet i kunstig intelligens. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Kunstig intelligens kan desuden blive essentielt i løsningen af klimakrisen.

”Kunstig intelligens er allerede en integreret del af vores liv og vores samfund. På globalt plan investeres der uanede summer i teknologien. I Danmark har vi allerede nogle styrkepositioner inden for kunstig intelligens, der giver os forudsætningen for at blive en del af det globale førerfelt. Men det kræver en meget ambitiøs og langsigtet indsats. Til gengæld er de potentielle økonomiske gevinster enorme – både for samfundet, den fælles velfærd og vores daglige liv,” siger Innovationsfondens konstituerede direktør Tore Duvold.

Kunstig intelligens kan gøre den offentlige sektor og private danske virksomheder mere produktive og innovative – eksempelvis ved at optimere metoder til analyse af store mængder data. Det kræver dog, foruden investeringer, at det danske erhvervsliv og arbejdsmarked tilpasser sig de muligheder, ny teknologi skaber.

Danmark skal tiltrække talenter
Ifølge den nye rapport vil Danmark i 2030 mangle op mod 80.000 medarbejdere med speciale i teknologisk udvikling og kunstig intelligens, og det er derfor altafgørende, at Danmark formår at tiltrække talenter.    

”Vi er alle enige om, at Danmark skal leve af viden, uddannelse og forskning. Det gælder ikke mindst inden for kunstig intelligens, hvor vi kigger ind i et scenarie med stor mangel på folk med de rette kompetencer. Det er en klar barriere for, at Danmark kan få gavn af udviklingen inden for kunstig intelligens,” siger Tore Duvold.

Opkvalificering af arbejdsstyrken er dog ikke det eneste område, hvor der skal sættes ind for at styrke Danmarks teknologiske position. Rapporten oplister fem andre indsatsområder, der blandt andet indebærer at sikre øget adgang til og øget brug af offentlige data og at styrke forskningsmiljøet inden for kunstig intelligens.

0:000:00