Debat

LA: Sæt kernekraftsforskningen fri

DEBAT: Det strider imod forskningens grundtanke, at vi per definition ikke vil forske i kernekraft, skriver Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen.

"At lade en 30 år gammel frygt for atomvåben sætte en stopper for udviklingen af helt afgørende energiformer, er i vores optik ikke foreneligt med almindelig sund fornuft," skriver Villum Christensen, energiordfører for Liberal Alliance.
"At lade en 30 år gammel frygt for atomvåben sætte en stopper for udviklingen af helt afgørende energiformer, er i vores optik ikke foreneligt med almindelig sund fornuft," skriver Villum Christensen, energiordfører for Liberal Alliance.Foto: Steen Brogaard
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Villum Christensen (LA)
Energiordfører

Som skitseret i oplægget til denne debatserie er meget sket inden for kernekraftteknologier, siden et snævert flertal i Folketinget for over 30 år siden besluttede at undlade kernekraft i den danske energiplanlægning.

De sikkerhedsmæssige aspekter ved energiproduktion fra kernekraft er selvsagt blevet prioriteret højt, og udviklingen af nye reaktortyper er i dag nået til 4. generation, der blandt andet baseres på grundstoffet thorium.

Strider mod forskningens grundtanke
Det er i erkendelse heraf, at vi i Liberal Alliance har fremsat beslutningsforslag i Folketinget om at give plads til forskning i thoriumbaserede teknologier. Vi finder det utidssvarende og i direkte modstrid med forskningens grundtanke, at vi i Danmark som videnssamfund har besluttet, at der er et forskningsområde, vi ikke vil vide mere om.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Det forholder sig nemlig sådan, at flere danske forskningsgrupper – trods international anerkendelse for deres projekter – er hensat til på det nærmeste at forske i smug. De har trods adskillige ansøgninger måttet opgive at finde dansk støtte til deres udvikling af smeltet salt reaktorer baseret på thorium, i det der henvises til, at kernekraft jo alligevel ingen fremtid har i Danmark.

I Liberal Alliance er vi fuldstændig på linje med FN’s klimapanel, når det kommer til at betone vigtigheden af, at alle energiformer skal bringes i spil for at løse de energirelaterede globale udfordringer. Vi finder det derfor dybt paradoksalt, at vi i Niels Bohrs hjemland – som tilfældet reelt er - har skrevet os ud af kernekrafthistorien. At lade en 30 år gammel frygt for atomvåben sætte en stopper for udviklingen af helt afgørende energiformer er i vores optik ikke foreneligt med almindelig sund fornuft.

Vi finder det utidssvarende og i direkte modstrid med forskningens grundtanke, at vi i Danmark som videnssamfund har besluttet, at der er et forskningsområde, vi ikke vil vide mere om.

Villum Christensen
Energiordfører, LA

På tide med debat
Vi anerkender naturligvis, at kernekraft er forbundet med forskellige risici og stadig er et ømtåleligt politisk emne. Vores beslutningsforlag skal således ikke ses som et ønske om at plastre Danmark til med kernekraftværker, men alene som ønske om at sætte forskningen fri.

Vi er glade for, at den offentlige thorium-høring vi afholdt på Christiansborg i efteråret og nu fremsættelsen af beslutningsforslag B135, har været med til at kick-starte kernekraftdebatten efter 30 års tavshed.

Vi ser frem til at følge både debatten på disse sider og den forestående politiske debat, der indledes i folketingssalen onsdag den 11. maj.

Dokumentation

Nyt debatpanel om atomkraft
Atomkraft har altid været en omstridt energiform. I 70’erne gik titusindvis af danskere på gaden under parolen "Atomkraft? Nej tak”, og i 1985 pålagde et folketingsflertal regeringen at droppe enhver tanke om kernekraftværker på dansk jord.

Siden er dog løbet meget vand under broen, og teknologien har udviklet sig. Så er tiden inde til, at Danmark satser på atomkraft? Eller i hvert fald i kernekraftsforskning?

De spørgsmål vil et nyt panel Altinget: energi og klima debattere den kommende tid.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00