Lov vedtaget: Bestyrelse for erhvervsfremme på plads

UDPEGNING: Fem borgmestre og en regionrådsformand får plads i den nye nationale erhvervsfremmebestyrelse, der får Falck-chef som formand.

Arbejdet med at lovgive om et nyt system for erhvervsfremme blev torsdag bragt til ende og vedtaget i Folketinget.
Arbejdet med at lovgive om et nyt system for erhvervsfremme blev torsdag bragt til ende og vedtaget i Folketinget.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Et snævert flertal mellem regeringen og Dansk Folkeparti vedtog torsdag den nye lovgivning for dansk erhvervsfremme.

Lovene fjerner alt erhvervsfremme fra regionerne og samler det overordnede ansvar i en ny national erhvervsfremmebestyrelse, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, hvor erhvervsfolk udgør hovedvægten.

Syv af bestyrelsens medlemmer kommer fra erhvervslivet. Herunder bestyrelsens formand, Jakob Riis, som er administrerende direktør for Falck A/S og som den eneste udpeget direkte af erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Herudover er der fem borgmestre, to repræsentanter fra fagbevægelsen, en forsker, en regionrådsformand og en repræsentant for Erhvervsministeriet.

Lovgivningen består af to love, der implementerer den politiske aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om et nyt erhvervs- og turismefremmesystem.

Lovene virker fra den 1. januar 2019, men allerede nu træder de bestemmelser i kraft, der etablerer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Bestyrelsens opgave
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse overtager den indsats, der før lovens vedtagelse blev varetaget af de 147 medlemmer af de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd, som alle nedlægges.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse får til opgave at udfærdige en sammenhængende strategi for den decentrale erhvervsfremmeindsats og for at sætte gang i og finansiere tiltag, der understøtter strategien.

Nye erhvervshuse
Med lovens vedtagelse etableres desuden seks tværkommunale erhvervshuse i København, Sorø, Odense, Haderslev, Aarhus og Aalborg med seks filialer i henholdsvis Rønne, Hillerød, Vordingborg, Horsens, Herning og Nykøbing Mors.

Dokumentation

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Bestyrelsen betjenes af et nyt sekretariat i Silkeborg. Medlemmerne af bestyrelsen er:

Jakob Riis (formand), adm. direktør, Falck A/S.
Peter Rindebæk, COO, Bladt Industries A/S
Betina Hagerup, direktør, KMD A/S
Nicolai Hansen, direktør, KMC Amba
Dorte Zacho Martinsen, direktør, BM Silo A/S
Steen Munk, vicedirektør, Nykredit Bank A/S
Dorte Krak, adm. direktør, Arp-Hansen Hotel Group A/S
Ejner K. Holst, næstformand, LO
Claus Jensen, formand, CO-Industri
Arne Boelt, borgmester, Hjørring Kommune 
Gert Jørgensen, borgmester, Sorø Kommune
Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense Kommune
Morten Slotved, borgmester, Hørsholm Kommune
Peter Sørensen, borgmester, Horsens Kommune
Stephanie Lose, regionsrådsformand, Region Syddanmark 
Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet
Line Nørbæk, erhvervspolitisk direktør, Erhvervsministeriet

 

Baggrund for bestyrelsens sammensætning

Bestyrelsens formand er udpeget personligt af erhvervsministeren.

De seks medlemmer, der repræsenterer virksomhederne, er udpeget efter indstilling fra erhvervslivets organisationer, mens to medlemmer er udpeget efter indstilling fra arbejdstagerorganisationer.

De fem kommunale medlemmer er udpeget direkte af Kommunekontaktrådene (KKR), mens ét medlem er udpeget direkte af Danske Regioner.

Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget repræsentanten fra en videninstitution. Endelig har erhvervsministeren udpeget et medlem, der repræsenterer staten.

Kilde: Erhvervsministeriet


0:000:00