Medicinsk cannabis sættes under forskningens lup

FONDE: Gigtforeningen bevilger midler til at undersøge medicinsk cannabis som behandlingsform.   

En forsker har modtaget 285.000 fra Gigtforeningen til at undersøge effekten af medicinsk cannabis på patienter med fibromyalgi. 
En forsker har modtaget 285.000 fra Gigtforeningen til at undersøge effekten af medicinsk cannabis på patienter med fibromyalgi. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Jesper Ravnborg

Gigtforeningen støtter nu et studie om medicinsk cannabis.

Det sker helt konkret med en bevilling på 285.000 kroner øreærket til postdoc Marianne Uggen Rasmussen, der i et projekt skal undersøge medicinsk cannabis effekt på fibromyalgi-patienter, der døjer med muskelsmerter, søvnforstyrrelser, træthed og udmattelse.

Fibromyalgi er en kronisk smertelidelse, som ikke kan helbredes, og indtil videre har den anbefalede medicinske behandling ikke virket i tilstrækkelig grad og tilmed medført flere bivirkninger.

Derfor har medicinsk cannabis været efterspurgt.

Den medicinske cannabis er blevet en varm kartoffel i både politiske kredse og blandt patienterne, også selv om der ikke findes veldokumenterede studier, som har vist god effekt og sikkerhed i forhold til denne behandling.

Men det skal dette studie nu lave om på.

Studiet vil inkludere 200 patienter, der døjer med fibromyalgi, som ved lodtrækning modtager enten medicinsk cannabis eller placebo i 24 uger.

Projektet forventet afsluttet i 2021.

Dette er en forkortet version af seneste artikel i serien "Fra fond til forsker" på Altinget: civilsamfund, hvor portalen hver uge samler et potpourri af bevillingsnyt fra forskningsverdenen.









0:000:00