Novo Nordisk Fonden støtter metaforskning med 30 millioner

FORSKNINGSMIDLER: Novo Nordisk Fonden støtter tre projekter, der skal skabe ny viden om effekterne af investeringer i dansk forskning. 

Professor ved Statskundskab skal undersøge effekter ved afkast af forskningsfinansiering og modtager støtte fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning. (Arkivfoto)
Professor ved Statskundskab skal undersøge effekter ved afkast af forskningsfinansiering og modtager støtte fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning. (Arkivfoto)Foto: Pressefoto (AU)
Toke Gade Crone Kristiansen

Novo Nordisk er med stigende uddelinger i disse år ved at markere sig som den største magtfaktor i det danske forskningsfinansieringslandskab. 

Derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at fonden også uddeler midler til forskning i effekten af disse uddelinger.

Det gør fonden nu med tre bevillinger, to bevillinger inden for det sundhedsvidenskabelige område og en inden for det samfundsvidenskabelige.

"Vi ønsker at skabe mere evidensbaseret viden om de økonomiske effekter af forskning, da dette vil kunne gøre os klogere på, hvordan samfundet bedst får nytte af de forskningsmæssige ressourcer, siger Thomas Alslev Christensen, Head of Operations i Novo Nordisk Fonden.

Forskningspolitik på den store klinge 
Det måske mest interessante i en overordnet forskningspolitisk optik går til Aarhus Universitet, Center for Forskningsanalyse.

Her skal professor Carter W. Bloch undersøge, hvordan man designer de mest hensigtsmæssige kriterier for uddeling af forskningsmidler.

Carter W. Bloch vil undersøge, hvordan uddelingen af offentlige og private forskningsmidler designes med henblik på at give det størst mulige afkast af ny viden og erkendelser.

”I praksis ved vi meget lidt, om hvilke specifikke styringsinstrumenter inden for forskningsfinansiering, der får størst gennemslagskraft. I lyset af de betydelige ressourcer, der allokeres til finansiering af forskning, vil en forbedret forståelse af finansieringsmekanismers reelle påvirkning af forskningsaktiviteterne derfor kunne få stor betydning for udbyttet af både offentlige og private investeringer,” siger Carter W. Bloch.

Vacciner og praktiserende læger
To øvrige forskningsprojekter, som modtager støtte, handler om, hvordan vi sikrer, at ny forskningsbaseret viden om sundhed og sygdom bliver anvendt i de praktiserende lægers daglige arbejde, og hvordan vaccineprogrammer påvirker samfundets velfærd. 

Dokumentation

Om projekterne
Bevillingsmodtager:
Dorte Gyrd-Hansen, professor, DaCHE – Danish Centre for Health Economics, Syddansk Universitet

Projekttitel:
Regulating and nudging for improved societal impact of research-based knowledge in health care (The PINCH project)

Projektbeskrivelse:
Projektet fokuserer på, hvordan vi sikrer os, at forskningen, som bliver genereret ved hjælp af store investeringer, når ud til brugerne (f.eks. gennem guidelines) og medfører socio-økonomiske effekter i form af forbedret sundhed og forøgelse i produktiviteten. Den praktiserende læge spiller her en afgørende rolle for effekternes størrelse. Projektet benytter sig af økonomisk teori, adfærdsøkonomi, psykologi og forskning i offentlig administration for at skabe et teoretisk og empirisk udgangspunkt i undersøgelsen af, hvordan forskningsbaseret vidensopsamling hos de praktiserende læger er drevet af lægens personlige karakteristika, finansielle incitamenter, normer eller ressourcebegrænsninger.
___________________

Bevillingsmodtager:
Torben Tranæs, forskningsdirektør ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Projekttitel:
The socioeconomic impact of research-based innovations-implementation and long-term consequences of population-based childhood vaccine programs.

Beskrivelse:
Ved at undersøge forskningsbaserede innovationer – eksemplificeret ved børnevacciner – vil projektet sætte fokus på, hvordan forskning påvirker den samfundsmæssige velfærd via effekter på helbredet, uddannelsesniveau og deltagelse i samfundet generelt. Projektet vil endvidere undersøge, hvordan børnevaccinationsprogrammet implementeres i sundhedssektoren, samt opfattelsen af og tilslutningen til vaccinationsprogrammet blandt forskellige befolkningsgrupper.
_______________

Bevillingsmodtager:
Carter W. Bloch, professor ved Institut for Statskundskab – Dansk Center for Forskningsanalyse, Aarhus Universitet.

Projekttitel:
Promoting the socio-economic impact of research – the role of funding practices

Beskrivelse:
Projektets overordnede mål er at udforske, hvordan og i hvilket omfang forskningsfinansieringsmekanismer med fokus på socio-økonomisk ’impact’ påvirker offentlige forskningsaktiviteter. Socio-økonomisk ’impact’ forstås her ikke blot som håndgribelige slutprodukter af forskningsaktiviteter, men også i form af de interaktioner, der undervejs i forskningsprocesserne bidrager til at skabe værdi for både forskningsmiljøer og stakeholdere i forfølgelsen af resultater med samfundsmæssig betydning. Projektet undersøger først, hvordan finansieringssystemer designes med henblik på at skabe socio-økonomisk ’impact’. Herefter undersøges det, hvordan sådanne finansieringsmekanismer i praksis påvirker forsknings- og videnspredningsaktiviteterne i udvalgte forskningsgrupper.


0:000:00