Novo Nordisk Fonden uddeler 360 millioner til big data og medicinforskning

STØTTE: Novo Nordisk Fonden uddeler 60 millioner kroner til seks forskellige projekter. Tre bevillinger er givet inden for temaet Big data i biomedicin, og tre andre bevillinger går til Design og engineering af biologiske molekyler og systemer.

Novo Nordisk Fonden uddeler midler blandt andet til sundhedsforskning ved hjælp af big data. 
Novo Nordisk Fonden uddeler midler blandt andet til sundhedsforskning ved hjælp af big data. Foto: pressefoto
Toke Gade Crone Kristiansen

Novo Nordisk Fonden uddeler 360 millioner kroner gennem fondens Challenge Programme.

Programmet har til formål at understøtte og fremme verdensklasseforskning, der fokuserer på at finde svar på nutidige udfordringer inden for global teknologi eller sundhed.

Årets bevillinger er givet inden for temaerne Big data i biomedicin og Design og engineering af biologiske molekyler og systemer, hvor seks forskningprojekter er blevet udvalgt i år.

Big data om aldring og sygdom
Et af forskningsprojekterne, som bliver ledet af professor Rudi Westendorp fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, vil bruge sundhedsdata fra de unikke offentlige danske registre til at kaste nyt lys over sammenhængen mellem aldring og sygdom.

Motivationen bag projektet er den stadigt stigende middellevealder og det stadigt stigende antal år, mennesker lever med sygdom.

Projektet vil anvende moderne computerstøttede analysemetoder til bedre at kunne forstå aldringsprocessen og finde ud af, hvordan de underliggende biomolekylære processer kan påvirkes, skriver fonden.

"Formålet med vores forskning er at forebygge og forsinke alderdommens skrøbelighed, at skabe individuelle behandlingsformer og at give mulighed for flere raske leveår,” siger Rudi Westendorp.

Af de øvrige to projekter inden for big data handler det første om at undersøge, om sygdom, der skyldes miljøpåvirkning, er et resultat af enkeltstående tilfælde af højrisiko-eksponering for sundhedsskadelige forhold eller af langsom akkumulering gennem livet.

Og det sidste af forskningsprojekterne handler om at bruge big data-tankegangen til at studere alle sygdomme under ét, og særligt i hvilken rækkefølge, hundredvis af sygdomme optræder i et livslangt perspektiv.

0:000:00