Ny analyse: Dagtilbudsledere efterlyser mere forskning i småbørnsområdet

FORSKNING: Dagtilbudslederne efterspørger mere forskning i leg og børnefællesskaber blandt de 0-6 årige, viser ny DEA-analyse. Det ønske er flere partier klar til at imødekomme ved forhandlingerne om forskningsreserven.

Foto: Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der er brug for mere forskning i, hvordan pædagoger og ledere i børnehaver og vuggestuer understøtter det daglige arbejde med leg og ledelse af børnegrupper. 

Det er nødvendigt, at forskningen bliver mere praksisnær og kan komme til at være mest mulig brugbar for medarbejderne i børnehaver og vuggestuer. Det kræver, at vi får lavet en model, der sikrer den praksisnære forskning. Det er vi optagede af, og det er et særligt hensyn, der skal tages.

Eva Flyvholm
Forskningsordfører, Enhedslisten

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i en ny analyse fra DEA, der har spurgt 390 daginstitutionsledere og 43 kommunale dagtilbudschefer om hvilken forskningsbaseret viden, de savner på børneområdet. 

Udover mere viden om småbørnsområdet peger de adspurgte på, at de specifikt savner forskning, der tager udgangspunkt i hverdagen i danske institutioner.

Efterspørgslen skyldes ifølge seniorkonsulent og ph.d. i DEA, Jonas Krog Lind, blandt andet arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan, der blev vedtaget af et bredt politisk flertal i sommeren 2017.

"Mange nævner den styrkede pædagogiske læreplan som et eksempel på, at det bliver anset som mere legitimt og vigtigt at bruge forskningen i det daglige arbejde,” siger Jonas Krog Lind og fortsætter:

”Læreplanen sætter eksempelvis fokus på, hvordan man skal arbejde med leg samt ønsket om en styrket evalueringskultur. Når de skal arbejde med de ting i praksis, så skaber det et ønske om at se til forskningen for, hvad den viser, man rent faktisk kan gøre i praksis, når man skal forløse de krav.”  

Ledere vil inddrages i forskningen
Formålet med tænketankens analyse er dels at kortlægge, hvilken viden der efterspørges på dagtilbudsområdet, og dels at kvalificere den politiske udmøntning af forskningsmidler på området, lyder det i analysen.

I relation til den politiske udmøntning af midler, der snart går i gang, fremhæver Jonas Krog Lind, at analysen viser, at der er et stort ønske fra dagtilbudsledere og dagtilbudschefer om at blive inddraget i arbejdet med at beslutte, hvilken forskning der er behov for og i arbejdet med at formulere konkrete forskningsprojekter.

"KL har været ude med forslaget om et forskningsråd. Det er en måde at gøre det på, der meget direkte sikrer, at praksis bliver tænkt ind i udmøntningen af midler. En anden model kunne være et råd med praksisrepræsentanter i regi af Danmarks Frie Forskningsfond," siger Jonas Krog Lind.

0:000:00