Ny forskningsdekan på CBS vil tiltrække internationale top-forskere med ekstern funding

INTERVIEW: Ny forskningsdekan på CBS Søren Hvidkjær lagde hårdt ud med at reducere antallet af institutter, men han tror på det decentrale. Og så har han fundet en måde at tiltrække de bedste internationale forskere på, når man ikke kan konkurrere på lønnen.

Foto: Poul Christensen/CBS
Toke Gade Crone Kristiansen

Søren Hvidkjær tiltrådte i januar som forskningsdekan på CBS, som er under heftig ledelsesudskiftning, og hvor en ny rektor også ventes præsenteret allerede i efteråret.

Og forskningsdekanen mener at institutterne på CBS skal være selvbærende, så de selv kan træffe beslutninger, for den nye forskningsdekan vil ikke diktere ovenfra. 

Og så har han været primus motor på at udvikle en "scholarship-model" med ekstern funding, som kan gøre CBS i stand til at konkurrere om de bedste talenter, når danske universiteter ikke kan konkurrere på lønnen.

Den store reform, som blev lidt mindre
Den nye forskningsdekan lagde hårdt ud med et ønske om at samle flere institutter i bæredygtige enheder. Men reformen blev noget mindre, end han havde håbet på: CBS reducerede fornylig antallet af institutter fra 14 til 11.

"Planen mødte modstand, og der kommer altid uro, når man i topledelsen kommer og vil ændre på strukturen," erkender Søren Hvidkjær.

Derfor blev slutproduktet da også et andet og noget mindre revolutionært, end den nye forskningsdekan oprindeligt havde håbet på, men det lader på ingen måde til at gå ham på.

"Det blev noget mindre end det, jeg havde spillet ud med," erkender Søren Hvidkjær med et stort smil. 

For Søren Hvidkjær mistede på ingen måde troen på det decentrale efter reformprocessen.

"Det er jo ude på institutterne, de bedst ved, hvor der er overlap, og hvordan forskningsområderne spiller sammen," siger Søren Hvidkjær, som gerne vil deponere mere beslutningskraft decentralt.

0:000:00