Ny debat: Hvad skal der ske med optagelsessystemet?

DEBAT: De kommende uger sætter Altinget Forskning fokus på drømmeuddannelser, karakterkrav og social mobilitet i uddannelsessystemet. Her er panelet, der debatterer fremtidens optagelsessystem for de videregående uddannelser.

Følg debatten om optagelsessystemet på de videregående uddannelser de kommende uger på Altinget Forskning.
Følg debatten om optagelsessystemet på de videregående uddannelser de kommende uger på Altinget Forskning.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

Der er nu få uger til fristen for at søge ind på de videregående uddannelser via kvote 2, og en del af de kommende studerende gør sig allerede tanker om optagelse, karakterer og drømmestudier.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har tidligere i år været ude at varsle ændringer i optagelsessystemet, og hun forholder sig hertil i et nyligt udvalgssvar fra et lukket samråd. 

Her lyder det blandt andet fra ministeren, at hun afventer resultaterne af den igangværende evaluering, som blev iværksat under den tidligere regering. Men hun tager alligevel fat i et af debattens centrale temaer: 

"Derefter skal vi se på, om karakterer kan være centrale i optagelsessystemet, men samtidig være mindre styrende for de unges uddannelsesvalg."

Ny model for kvote 2
På Københavns Universitet er der allerede ændringer i optagelsessystemet. Universitetet optager nye studerende via kvote 2 på en helt ny måde, hvor karakterer fra gymnasiet ikke skal stå i vejen for at komme ind på drømmestudiet.

Alle kvote 2-ansøgere på Københavns Universitet inviteres nemlig til en optagelsesprøve og et skriftligt eller mundtligt interview.

Optagelsessystemet er omdrejningspunktet i denne temadebat på Altinget Forskning. En række aktører giver deres bud på, hvordan optagelsessystemet for de videregående uddannelser skal se ud.

Debatten fokuserer blandt andet på:

 Mød panelet her:









0:000:00