Ny debat: Hvordan skal fremtidens SU indrettes?

DEBAT: Regeringen har lagt op til endnu en dans med SU’en i 2018. Er SU’en stadig en kerneydelse i den danske velfærdsstat, eller skal vi nærme os svenske og norske tilstande i SU-niveauet? Ny debat sætter fokus på fremtidens SU.

Ny debat sætter fokus på fremtidens SU.
Ny debat sætter fokus på fremtidens SU.Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Anders Redder

SU’en har længe balanceret på en tynd line, og 2018 bliver ingen undtagelse.

En reform af SU’en står nemlig på listen over regeringens nytårsforsæt. Sådan lød svaret, da Altinget i slutningen af sidste år spurgte ind til VLAK-regeringens SU-planer.

”Der kommer noget i 2018,” sagde V-ordfører Mads Fuglede, om end han indrømmede, at et konkret reformudspil langt fra var på plads.

Et kig på 2025-planen fra august 2017 kan dog gøre os lidt klogere, når vi skal spå om regeringens planer. Her lægges op til en reform af det, regeringen kalder ”et af verdens mest generøse SU-systemer”.

Regeringen anfører blandt andet, at det er ”muligt at tilpasse SU’en til niveauet i andre lande”.

Altinget benytter anledningen og spørger politikere, interesseorganisationer og tænketanke, hvordan fremtidens SU-system bør indrettes:

Er det tid til et endeligt opgør med de godt 6.000 kroner, danske unge hver måned får i SU? Eller skal vi fortsat opfatte det snart 48 år gamle SU-system som en kernevelfærdsydelse, der sikrer fri og lige adgang til uddannelse? 

Mød panelet her.

Sana Mahin Doost Sana Mahin Doost. Formand, Danske Studerendes Fællesråd

0:000:00