Ny debat: Skal der være loft over udenlandske studiepladser?

Flere universiteter har måttet lukke for engelsksprogede uddannelser som følge af loftet over studiepladser til udenlandske studerende.
Flere universiteter har måttet lukke for engelsksprogede uddannelser som følge af loftet over studiepladser til udenlandske studerende.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

Regeringen har ifølge det såkaldte forståelsespapir som mål at fjerne loftet over engelsksprogede uddannelser.

Men det kan give problemer i forhold til SU-forliget fra 2013.

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgik i 2013 et forlig om SU.

Her indførtes et loft på 400 millioner kroner, som må gå til udenlandske studerende, som blev nået i 2018. Derfor skulle universiteterne skære i antallet af udenlandske studiepladser med cirka 1.000 fra 2019.

Dansk Folkeparti har i forlængelse af regeringens udmelding været ude og påpege, at det vil være forligsbrud at droppe loftet over udenlandske studiepladser, da det karambolerer med aftalen fra 2013.

Radikales formand Morten Østergaard har på Twitter meldt ud, at han er glad for, at loftet kan parkeres.

Med udspring i de politiske uenigheder tager Altinget Forskning debatten om de udenlandske studerende. Vi inviterer en række aktører og politikere til at svare på følgende:

Følg med i debatten de kommende uger, hvor du kan læse indlæg fra dette panel:

Johan Hedegaard JørgensenJohan Hedegaard Jørgensen
Formand, Danske Studerendes Fællesråd

0:000:00