Ny DI-chef advarer: Uddannelserne skal ikke producere militskvinder og ensporede robotter

INTERVIEW: Ny DI-chef varsler et opgør med karakterræset og vil have nysgerrigheden tilbage på studierne. Budskabet handler dog ikke om stressede unge – men om at erhvervslivet ikke skal aftage en hær af ensrettede robotter, som ikke evner at samarbejde.

Mette Fjord Sørensen er ny chef i DI, og hun frygter, at præstationskulturen er ved at tage overhånd og vil have nysgerrigheden tilbage. 
Mette Fjord Sørensen er ny chef i DI, og hun frygter, at præstationskulturen er ved at tage overhånd og vil have nysgerrigheden tilbage. Foto: DI/Hans Søndergård
Toke Gade Crone Kristiansen

Mette Fjord Sørensen overtog chefposten for forskning og videregående uddannelse i Dansk Industri i begyndelsen af måneden, og den nye chef på området er klar med et nyt ”take” på den stressede ungdom.  

For hun tager gerne et opgør med det usunde eksamens- og præstationsfokus i de videregående uddannelser.

Men det handler ikke om at passe på, at de unge ikke bliver stressede. Det handler om at sikre progressiv læring, og at virksomhederne ikke skal aftage en robothær af studerende, som er tunet til at præstere til eksamen, men ikke har lært at lære eller har svært ved at samarbejde.

Diagnosen
Ifølge Mette Fjord Sørensen så er uddannelse de senere år kommet for meget til at handle om at bestå fremfor at forstå.

”Jeg kommer til at tænke på Klichés 80'er hit Militskvinder, hvor alle går i uniformer og i takt,” forklarer Mette Fjord Sørensen.

Og frygten er nu, at karakterer er blevet slutmålet og har overhalet idéen om at lære for at "dykke ned" i noget. Og den tankegang producerer ikke dygtige medarbejdere.

”Vi har historisk set været gode til at producere nogle selvstændigt tænkende mennesker, som også er kritiske. Det skal vi fastholde. Det er en konkurrencefordel for Danmark,” siger Mette Fjord Sørensen.  

Hun mener, at det er en af de vigtigste konkurrencefordele, Danmark har.

”Hvis det ryger ud med badevandet, fordi vi stræber efter at være mere som Kina eller Singapore – og laver en copy/paste fra andre lande, skaber vi ikke vækst og innovation,” forklarer Mette Fjord Sørensen.

0:000:00