Ny hub skal samle dansk ekspertviden om cybersikkerhed

CYBER: Der er for meget silo-opdeling af den danske viden om cybersikkerhed. Det mener Industriens Fond, som nu samler alle otte universiteter i en ny hub, der skal hjælpe SMV'er. Fint initiativ, lyder det fra direktøren i Digital Hub Denmark, der dog ikke ser et samarbejde for sig. 

Danish
Hub for Cybersecurity får et advisory board med repræsentanter fra erhvervslivet. 
Danish Hub for Cybersecurity får et advisory board med repræsentanter fra erhvervslivet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det digitale Danmark kan snart sige goddag til en ny hub.

Danish Hub for Cybersecurity bliver navnet, og den bliver til på initiativ fra Industriens Fond, som i første omgang finansierer fire års arbejde.

Hubben skal udfylde et stort behov i dele af industrien, fortæller Tim Sloth Jørgensen, programchef for Industriens Fonds særlige indsats inden for cybersikkerhed.

"Regeringen gør noget for den kritiske infrastruktur med en strategi og gennem Center for Cybersikkerhed, mens andre ser på den offentlige sikkerhed. Men der mangler nogen til at se på de øvrige industrivirksomheders sikkerhed, specielt de små og mellemstore," siger han.

I Danmark er der en række siloer, som løser forskellige dele af cyberopgaverne, men det er svært at få noget til at ske på tværs af dem. 

Tim Sloth Jørgensen
Programchef, Industriens Fond

Industriens Fond afsatte i 2018 100 millioner kroner til at styrke cybersikkerheden primært for netop små og mellemstore virksomheder, SMV'er. I arbejdet med at bruge de penge kom fonden frem til, at der mangler et samlende organ for de danske erfaringer med cybersikkerhed.

Derfor skal 21 af de millioner nu dedikeres til den nye hub.

Snebolden skal rulle
SMV'erne gør heller ikke ret meget selv, oplever Tim Sloth Jørgensen. Det er svært for mindre virksomheder at finde ud af, hvordan de konkret skal komme i gang med den digitale beskyttelse, ligesom de mangler den nødvendige ekspertise.

"Det er svært at gå i gang med, og derfor vælger mange ikke at gøre noget," siger han.

Regeringen kom sidste år med sin strategi for cybersikkerhed, som Tim Sloth Jørgensen taler pænt om. Men den kan altså ikke stå alene, mener han.

0:000:00