Ny rapport: Sådan kan det offentlige skabe mere forskning i det private

OFFENTLIG-PRIVAT: Offentlige og private forskningsinvesteringer fortrænger ikke hinanden, viser en analyse fra IDA. I stedet skaber investeringer i offentlig forskning mere forskningsaktivitet i det private.

Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Offentlig og privat forskning følges ad - op og ned i niveau. Det viser en ny analyse af 35 OECD-landes forbrug på offentlig og privat forskning, som ingeniørforeningen IDA har lavet.

Når det offentlige bruger en krone mere på at frembringe ny viden gennem forskning, får det i gennemsnit erhvervslivet til at bruge 0,9 kroner mere på at forske.

Det viser ifølge Ingeniørforeningen, at den forskning, det offentlige udfører og betaler, ikke erstatter forskning, der ellers ville ske i det private erhvervsliv:

"Det vigtigste er, at vi kan se, at offentlig forskning ikke fortrænger privat forskning - det intensiverer privat forskning. Det er vigtigt, fordi argumentet er nogle gange, at når det offentlige forsker, så gør de det i stedet for virksomhederne. Det er ikke tilfældet," siger IDAs cheføkonom Martin Kyed, der står bag analysen.

Det er ifølge Martin Kyed relevant, når regeringen med sin grønne forskningsstrategi netop håber på at få offentlige og private forskningsmiljøer til at gå hånd i hånd mod samme mål:

"Man kan sige, at politikerne har god grund til at forvente, at det private kommer til at styrke forskningsindsatsen, når man intensiverer forskningen," siger han.

Måler på alle forskningsfelter på en gang
Det kan dog ikke nødvendigvis stilles helt så firkantet op, siger Maria Theresa Norn fra tænketanken DEA. Generelt mener hun, at konklusionerne i rapporten flugter med det videnskabelige konsensus og den etablerede viden på området.

"Det lægger fint i tråd med en årtier lang diskussion, der er i forskningsverdenen - og konklusionerne er i tråd med det overordnede billede, der tegner sig i forskningslitteraturen, selv om denne dog ikke tegner helt så entydigt et billede. Det skyldes blandt andet forskelle i, hvordan de mange studier af forholdet mellem offentlig og privat forskning er gennemført," siger hun.

Man skal da også tage nogle forbehold for rapporten siger Martin Kyed fra IDA. Blandt andet skal man være opmærksom på, at analysen er lavet på data for alle forskningsområder. Altså bliver både investeringer og gevinster for naturvidenskabelig, teknisk, samfundsfaglig og humanistisk forskning lagt sammen - og man kan ikke skille det ad og måle på et område ad gangen:









0:000:00