Nyt energiforskningscenter til trekantsområdet

PLANER: Nyt energiforskningscenter skal efter planen stå være at finde i trekantsområdet inden for få år. DTU, EWII og en privat idémand står bag planerne.

Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger (arkivfoto)
Toke Gade Crone Kristiansen

Center Danmark er navnet på det nye nationale forsknings- og testcenter, som skal have fokus for omstillingen til fremtidens grønne energiforsyning.

Centret skal tænke på tværs af alle forsyningsarter, og forskningen skal bygge på big data og kunstig intelligens, hedder det i en pressemeddelelse tirsdag.

Planen er, at det nye forskningscenter skal bygges mellem Fredericia og Kolding, skriver energiselskabet EWII, som står bag det nye forskningscenter sammen med idémand Henrik Thorsen og DTU.

Finansiering og datoen for færdiggørelse er dog fortsat uklar, men planerne er skyhøje. 

Big Data og energiforskning
Planen er, at forskningscentret skal bygges op som det virkelige samfund med bygninger, beboere, klimatiske, biologiske og geologiske forhold for at få de bedst mulige real-life-konditioner.

Alle data skal indsamles for at høste synergier gennem dataintelligens og integrerede energiløsninger.

I projektet regner man med, at energiproduktionen i fremtiden i stort omfang vil komme fra sol og vind, og det stiller nye krav.

Energiproduktionen vil nemlig sjældent passe sammen med forbruget, og det giver udfordringer, som forskerne allerede gennem mange år har interesseret sig for.

”Man kan ikke deduktivt beregne sig frem til, hvordan man får den ønskede fleksibilitet i energisystemet. Det kan man kun gøre induktivt ved hjælp af data,” siger Henrik Madsen, professor og centerleder for DTU Compute.









0:000:00