Nyt initiativ skal lokke udenlandske forskere til danske universiteter

PENGE: Med en ny slags finansiering vil Danmarks Grundforskningsfond sørge for, at der kommer flere internationale kapaciteter til Danmark. Pengene kan også gå til at hente danske forskere hjem.

Bestyrelsesformand Jens Kehlet Nørskov er godt tilfreds med det nye virkemiddel, Danmarks Grundforskningsfond lancerer.<br>
Bestyrelsesformand Jens Kehlet Nørskov er godt tilfreds med det nye virkemiddel, Danmarks Grundforskningsfond lancerer.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det kan være svært at lokke udenlandske topforskere til universiteter i Danmark. Der kan være omkostninger forbundet med opstarten af forskerens arbejde til blandt andet udstyr, ph.d.-studerende og rejser.

Med 40 millioner kroner om året vil Danmarks Grundforskningsfond gøre det nemmere for universiteterne at dække den slags udgifter, der kommer oven i at rekruttere fra udlandet.

Pengene kan gå enten til at lokke udenlandske forskere til Danmark eller til at rekruttere danske forskere i udlandet, der ønsker at vende hjem, og de kan gå til forskere inden for alle discipliner.

"Vi er glade for, at Danmarks Grundforskningsfond med DNRF Chair-virkemidlet kan styrke danske universiteters evne til at tiltrække de dygtigste forskere," siger Jens Kehlet Nørskov, bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond, i en pressemeddelelse.

{{toplink}}

Erstatter Niels Bohr-professorat
Med det nye virkemiddel DNRF Chair (Danish National Research Foundation Chair) kan universiteter søge støtte til udgifter, der er i forbindelse med ansættelsen af en ny forsker.

I udgangspunktet vil fonden uddele 5-10 millioner kroner, men i særlige tilfælde kan bevillingen komme op på 20 millioner kroner. Pengene må dog ikke bruges på fastansat personale eller på at aflønne den forsker, der bliver rekrutteret som DNRF Chair-professor.

"Tilskud til opstart af forskningsaktiviteter benyttes i høj grad til at gøre stillinger attraktive i udlandet. For at være konkurrencedygtige har danske universiteter derfor et behov for også at kunne tilbyde fleksible midler til at opstarte forskningsaktiviteter, når de ønsker at rekruttere topforskere fra udlandet," siger Jens Kehlet Nørskov, bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond.

Det nye initiativ betyder også enden på Niels Bohr-professorater, som Grundforskningsfonden ellers har uddelt siden 2013. De nuværende Niels Bohr-professorater udløber i 2021/22.

0:000:00