Nyt nationalt forskningsakademi for hjertekarsygdomme ser dagens lys

AKADEMI: En af Danmarks store forskningsfonde giver over 100 millioner til et nyt akademi, der skal styrke forskningen i hjertekarsygdomme. Ikke fordi der mangler forskning, men fordi der stadig er store udfordringer med hjertekarsygdomme, siger chef for sundhedsvidenskabelig forskning i Novo Nordisk Fonden.

Nyt akademi for forskning i hjertekarsygdomme bliver målrettet yngre forskere<br>
Nyt akademi for forskning i hjertekarsygdomme bliver målrettet yngre forskere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I denne uge lyder startskuddet til et nyt forskningsnetværk i hjertekarsygdomme.

Netværket får 180 millioner kroner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden og Hjerteforeningen. Det skal skabe stærkere samarbejder mellem forskere på tværs af landet og give mulighed for, at nye forskningstalenter kan møde topforskere fra ind- og udland.

Danish Cardiovascular Academy bliver etableret med 150 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, som uddeles over en seksårig periode. Dertil kommer 30 millioner fra Hjerteforeningen, som også er en af partnerne i akademiet.

"Formålet er, at styrke uddannelsen af nye forskere på området. Hovedfokus er, i et nationalt samarbejde at styrke uddannelsen af ph.d'er og post-docs på området. både på universiteterne og på hospitalerne, så det er både den kliniske og grundforskningsuddannelsen, der skal styrkes," siger chef for det biomedicinske og sundhedsvidenskabelige område i Novo Nordisk Fonden, Niels-Henrik von Holstein-Rathlou og fortsætter:

 "Det er mere end bare stipendier. Vi vil skabe et nationalt samarbejde, der samler de danske kræfter, således at vi fremstår så stærke som overhovedet muligt."

Ifølge en pressemeddelelse om akademiet er hensigten, at akademiet skal forankres på Aarhus Universitet, men skal samarbejde med Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet og de fire universitetshospitaler.

Håbet er, at akademiet kan give grundlag for en opsamling af viden, som i sidste ende kan give en bedre forståelse af de mekanismer der fører til hjertekarsygdomme. Den indsigt kan så føre til bedre forebyggelse, diagnostik og behandling.

"Hjertekarsygdomme er fortsat blandt en af de hyppigste dødsårsager i Danmark. Der er sket markante fremskridt, men det er en af hovedårsagerne til sygdom og død i den vestlige verden. Det er en kæmpe udfordring. Og ser du på folk med diabetes, så er den hyppigste årsag til komplikationer og død hos dem, hjertekarsygdomme. I dag dør du ikke af diabetes men af de komplikationer, der tilstøder," siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.

Fokus på unge forskere
Akademiet bliver målrettet efter unge forskere som er i gang med, eller netop færdige med deres ph.d. De skal ifølge Von Holstein-Rathlou have muligheder for hurtigt at få inspiration fra førende forskere fra ind- og udland:

0:000:00